Foto: Reuters/Scanpix
Zemestrīcē un cunami cietušās "Fukušimas 1" AES elektrības padeve ir atjauno pieciem no sešiem reaktoriem, turpinās instalāciju montāža trešajā energoblokā, otrdien informē ziņu aģentūra "Kyodo".

Pirmdien elektroapgādes atjaunošanas darbus nācās pārtraukt jo virs otrā un trešā reaktora telpām parādījās dūmi. To izcelšanās arvien nav noskaidrota.

Lai arī šobrīd ir nodrošināta iespēja piegādāt elektrību vairumam energobloku, bez strāvas arvien ir vairākas svarīgas iekārtas, tajā skaitā reaktoru vadības, kontroles un ventilācijas sistēmas.

Otrdien ugusdzēsēji turpina liet ūdeni trešā un ceturtā energobloka izlietotās kodoldegvielas krātuvēs, lai novērstu to sakaršanu.

Jau vēstīts, ka pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.

Ceturtdien ceturtā energobloka apkārtnē tika reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 250 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai. Radiācija pirmdien konstatēta arī jūrā atomelektrostacijas apkārtnē.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku un noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā. Tāpat aizliegti lidojumi virs avarējušās AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!