Foto: Reuters/Scanpix
Desmitiem tūkstoši demonstrantu pirmdien izgāja Japānas galvaspilsētas Tokijas ielās, pieprasot pārtraukt kodolenerģijas izmantošanu valstī pēc 11.martā notikušās spēcīgās zemestrīces, kas izraisīja bojājumus vairākās atomelektrostacijās (AES), bet Fukusimas 1.AES notika arī radiācijas noplūde.

Protesta akcijas organizatoru sniegtā informācija liecina, ka demonstrācijā pulcējušies apmēram 60 tūkstoši cilvēku.

Tā ir viena no plašākajām demonstrācijām, kas Japānā notikusi pēc marta postošās zemestrīces un tai sekojošā cunami, kas radīja nopietnus bojājumus "Fukušima -1" AES, kur kodolavārijas seku likvidēšana joprojām turpinās.

"Vairs nekādu atomelektrostaciju! Vairs nekādu Fukusimu!" kliedza pūlis.

Demonstrāciju organizēja vairākas aktīvistu grupas, kas vēršas pret kodolenerģijas izmantošanu, bet tajā aktīvi piedalījās arī cilvēki, kas evakuēti no "Fukušima - 1" AES apkaimes radiācijas draudu dēļ.

Japānā 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Stacijas operatorfirma "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) cer novērst avārijas sekas līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!