Foto: Reuters/Scanpix
Japānas premjerministrs Sindzo Abe otrdien paziņojis, ka Tokija var reaģēt ar militāru spēku, ja ārvalstu zemūdenes, neuzpeldot virspusē, ieies tās teritoriālajos ūdeņos.

Ar šādu paziņojumu premjers nāca klajā neilgi pēc Japānas Aizsardzības ministrijas paziņojuma, ka naktī no svētdienas uz pirmdienu netālu no Japānas teritoriālajiem ūdeņiem pie vienas no Okinavas salām pamanīta zemūdene, kas nav uzpeldējusi virspusē.

Mediji ziņoja, ka tā bijusi Ķīnas zemūdene, bet valdība šo informāciju nav apstiprinājusi.

Abe norādīja, ka tā ir nopietna lieta un situācijā, kad ārvalstu zemūdene, neuzpeldot virspusē, ieiet valsts teritoriālajos ūdeņos, Tokijai var nākties iedarbināt konkrētus drošības pasākumus.

Premjers sīkāk neko nepaskaidroja, bet pēc viņa teiktā var spriest, ka Aizsardzības ministrija var iesaistīt Japānas Pašaizsardzības spēkus.

Starptautiskās tiesības nosaka, ka kuģi var brīvi šķērsot teritoriālo ūdeņu ārējo loku, garantējot, ka to nolūki ir miermīlīgi. Zemūdenēm, ja tās iepeld teritoriālajos ūdeņos, ir jāuzpeld virspusē un jāizkar savas valsts karogs.

Pēdējo mēnešus laikā Tokijas un Pekinas attiecības ir jūtami pasliktinājušās, galvenokārt jautājumā par Senkaku salām.

Japānas valdība pagājušā gada septembrī no privātiem īpašniekiem iegādājās Senkaku salas, un kopš tā laika Ķīnas kuģi bieži iegājuši šo salu apkaimē un Japānas teritoriālajos ūdeņos.

Pirmdien notika kārtējais šāds incidents. Trīs Ķīnas kuģi Senkaku salu ūdeņo pavadīja pusi dienas.

Ķīnieši Senkaku arhipelāgu dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši jau XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā. Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, un Senkaku salas nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt.

Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves.

Uz tām pretendē arī Taivāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!