Japānas politiķi ir pārrunājuši izmaiņas valsts drošības politikā, ņemot vērā mainīgo pasaules drošības situāciju, ziņo ārvalstu prese.
Piektdien Japānas ministru kabinets apstiprināja vadlīnijas, kurās kā lielākie problēmu izraisītāji minēta Ziemeļkoreja un Ķīna.

Likuma grozījumi paredz arī atvieglotus nosacījumus ieroču eksportam, dodot iespēju attīstīt raķešu aizsardzības sistēmu kopā ar ASV.

Šī ir pirmā reize, kad Japāna ir uzsākusi šādas pārmaiņas drošības politikā, jo iepriekš tā ir koncentrējusi savu uzmanību galvenokārt uz pašaizsardzību, raksta BBC.

Japānas konstitūcija, kura ir vērsta uz miera uzturēšanu, neļauj valsts karavīriem piedalīties dažādās kaujas misijās.

Paziņojums par šīm pārmaiņām ir laists klajā tikai dienu pēc tam, kad Japāna izlēma paturēt savus kaujiniekus Irākā vēl vienu gadu.

Pašlaik Irākā atrodas aptuveni 550 karavīru, taču tie nepiedalās kaujās un galvenokārt palīdz infrastruktūras atjaunošanas un palīdzības sniegšanas darbos.

Jaunā aizsardzības politika attiektos uz laika periodu no 2005. gada aprīlim līdz 2009. gada martam. Dokumentā teikts, ka īpaši liela uzmanība jāpievērš Ķīnas un Ziemeļkorejas aktivitātēm.

Pagājušajā mēnesī Japānas teritoriālajos ūdeņos iepeldēja Ķīnas zemūdene, un pēc tam Pekina atvainojās par šo incidentu, apgalvojot, ka tā bijusi “tehniska kļūme”. Savukārt Ziemeļkorejas rīcībā ir kodolieroči, kuru darbības rādiuss ir pietiekams, lai tos varētu notēmēt arī uz Japānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!