Foto: AFP/Scanpix
Japāna paplašina slēgto zonu ap 11.marta cunami un zemestrīcē avarējušo Fukušimas 1. atomelektrostaciju (AES), evakuējot vairāku apdzīvotu vietu iedzīvotājus ārpus aprīlī noteiktās aizliegtās teritorijas, informē raidorganizācija BBC.

Kavamatas un Itatē pilsētiņu iedzīvotāji pametuši savas mājas un nakti pavadījuši evakuācijas centros, ziņo raidorganizācija. Aptuveni pieci tūkstoši iedzīvotāju izvietoti pašvaldības namos, viesnīcās un citās telpās kaimiņu pilsētās.

BBC atgādina, ka lēmums paplašināt slēgto zonu ap atomelektrostaciju pieņemts aprīlī, balsoties uz prognozēm, ka radiācijas līmenis AES apkārtnē turpina paaugstināties. Vispirms tika evakuēti cilvēki 30 kilometru rādiusā ap AES, taču nule atbrīvotās pilsētas ir jau ārpus šīs zonas.


"Es zinu, ka jūs esat norūpējušies, taču kopā mēs pārvarēsim grūtības," pirmajai evakuēto grupai sacīja Kavamatas mērs Mitio Furukava.

Tuvākajās dienās plānots evakuēt vēl vairāk cilvēku, norāda BBC.

Tikmēr AES operatorkompānijas TEPCO inženieri pārtraukuši kārtējo mēģinājumu stabilizēt situāciju kodolstacijā, vēsta raidorganizācija. Speciālisti plānoja atdzesēt pirmo reaktoru, iepildot ūdeni starp ārējo apvalku un kodolreaktora aizsargsienu, taču izskusušie kodoldegvielas stieņi ir izkausējuši iekšējo apvalku un 3000 tonnu radioaktīva ūdens izlija reaktora pagrabā.

Līdz otrdienai TECO strādās pie jauniem risinājumiem reaktora stabilizēšanai.

Kompānija arī paziņojusi, ka bojāto pirmā reaktora kodoldegvielas stieņu izcelšana varetu prasīt vairākus gadus, ziņo Japānas telekompānija NHK.

Jau vēstīts, ka Japānā 11.martā notika 9 magnitūdas spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. TEPCO atzinusi, ka pirmajā energoblokā kodoldegvielas stieņi ir pilnībā izkusuši un nogrimuši reaktorā iesūknētajā ūdenī, savukārt vēl divos reaktoros situācija ir neskaidra.

Japānas Veselības ministrija aizliegusi zveju Fukušimas prefektūras piekrastē, jo lomos konstatēts paaugstināts radioaktivitātes līmenis. Tāpat radiācija atsevišķās vietās fiksēta pārtikas produktos un dzeramajā ūdenī.

Atbilstoši Japānas varasiestāžu aplēsēm, līdz šim kopējā radiācijas noplūde Fukušimā sasniegusi 370 000 terabekerelus, bet Černobiļā tā bija 5,2 miljoni terabekerelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!