Japānas parlamenta apakšnams ceturtdien vienbalsīgi pieņēma divus likumprojektus, kas padara stingrāku uzraudzību un krīžu likvidēšanu kodolenerģētikā.
Tas izdarīts, ņemot vērā 30.septembra avāriju, kas bija lielākā kodolavārija pasaulē kopš 1986.gada Černobiļas katastrofas. Šo avāriju izraisīja trīs strādnieki urāna pārstrādes rūpnīcā Tokaimurā 120 kilometrus no Tokijas.

Tokaimuras rūpnīcas strādnieki neatļauti lietoja tērauda spaiņus, lai iegāztu nogulšņu tvertnē 16 kilogramus urāna, un izraisīja reakciju, kurā vismaz 69 cilvēki tika apstaroti un vairāk nekā 320 tūkstoši bija spiesti dienu neiziet no mājām.

Urāna pārstrādes rūpnīca piederēja privātfirmas "Sumitomo Metal Mining Co. Ltd." filiālei "JCO Co." un saskaņā ar esošajiem likumiem nebija pakļauta valdības inspekcijām.

Viens no abiem ceturtdien pieņemtajiem likumprojektiem paredz, ka valdībai ir "periodiski" jāinspicē šādi objekti un jāizveido par kodoldrošību un inspekcijām atbildīgu ierēdņu vietas.

Otra likumprojekta mērķis ir "palielināt valdības lomu krīžu vadīšanā kodolavārijas gadījumā". Saskaņā ar to premjerministrs ir pilnvarots izsludināt ārkārtas stāvokli, izveidot kodolkrīzes vadīšanas darba grupu un nosūtīt karaspēku.

Abi likumprojekti tika nosūtīti apstiprināšanai uz parlamenta augšpalātu. Valdība paredz, ka tie stāsies spēkā decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!