Japānā akustikas speciālists radījis balsi, kāda varējusi būt Leonardo da Vinči gleznā "Mona Liza" atveidotajai sievietei.
Macumi Suzuki, kurš savu prasmi parasti izmanto, palīdzot izmeklēt kriminālnoziegumus, izmērot 16.gadsimtā uzgleznotā tēla seju un rokas, secinājis, ka sieviete bijusi 168 centimetrus gara, kā arī radījis viņas galvaskausa atveidu.

Suzuki aģentūru "Reuters" informēja, ka ar šo informāciju ir iespējams visai precīzi noskaidrot balsi, kāda bijusi attiecīgajai personai. "Mēs esam radījuši daudzu slavenu cilvēku balsis, kas bija ļoti līdzīgas īstajām balsīm un kas ir izmantotas filmu ierunāšanā," pastāstīja Suzuki.

Eksperts ir pārliecināts par 90 procentu precizitāti sievietes atjaunotās balss kvalitātē.

Suzuki gleznā atveidotajai sievietei licis pateikt: "Es esmu Mona Liza. Mana patiesā identitāte ir noslēpumā tīta", un interesenti var noklausīties šīs frāzes interneta vietnē http://promotion.msn.co.jp/davinci/voice.htm.

Kad speciālistu grupa bija noskaidrojusi to, kā izklausījusies atveidotās sievietes balss, viņi projektā iesaistījuši kādu itāliešu izcelsmes sievieti, lai balsij piešķirtu nepieciešamās intonācijas.

"Tad mēs domājām, ko likt viņai pateikt," pastāstīja Suzuki. "Mēs mēģinājām likt viņai runāt japāņu valodā, bet tas neatbilda viņas tēlam," viņš piebilda.

Speciālisti mēģināja radīt arī balsi, kāda varējusi būt pašam da Vinči, tomēr šajā gadījumā Suzuki nav pārliecināts par iznākuma precizitāti, jo balss atjaunošanā viņš izmantojis mākslinieka pašportretus, kuros viņš redzams ar bārdu, tādējādi noslēpjot viņa sejas formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!