Japānas valdības ministri piekrituši ziedot vidēji 180 000 jenu (909 lati) katrs, lai palīdzētu Japānas izveidotajam kompensāciju fondam Otrā pasaules kara laika "seksa verdzenēm". Fonds izveidots kompensāciju izmaksai sievietēm, kuras Otrā pasaules kara laikā bija spiestas sniegt seksuālus pakalpojumus Japānas kareivjiem.
Japānas premjerministrs Džuničiro Koidzumi un 17 ministri otrdien piekrita ziedot kopskaitā 3,27 miljonus jenu.

Tokijā bāzētajam fondam trūkst aptuveni 10 miljonu jenu, lai samaksātu aptuveni 290 "komforta sievietēm" no Dienvidkorejas, Filipīnām un Taivanas, kas pieteicās saņemt "atlīdzības naudu" divu miljonu jenu apmērā katra.

Japānā kāda privāta grupa ar valdības atbalstu šo fondu izveidoja 1995.gadā, lai izmaksātu kompensācijas izdzīvojušajām kara laika seksa verdzenēm. Lielāko daļu līdzekļu fonds ir ieguvis no Japānas sabiedrības, un pagājušā gada maijā tas pārtrauca pieņemt pieteikumus no sievietēm.

Tokija nav izmaksājusi tiešas kompensācijas nevienai no aptuveni 200 000, pārsvarā Āzijas, sievietēm, kas bija spiestas strādāt bordeļos Japānas armijai pirms Otrā pasaules kara un tā laikā. Tokija paziņojusi, ka visas sūdzības tika atrisinātas ar miera līgumiem. Lielākā daļa sieviešu bija no Korejas pussalas, bet pārējās no Taivanas un Filipīnām.

Fonds plāno līdz jūnija beigām pabeigt savu projektu, izmaksājot kompensācijas tagad jau gados vecajām agrākajām "komforta sievietēm".

Japāna ilgi nevēlējās atzīt "komforta sieviešu" eksistenci, to izdarot tikai 1992.gadā. Atsauces par viņu likteni pirmo reizi Japānas skolu vēstures grāmatās parādījās 1994.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!