Japānai būtu jāapspriež jautājums, vai tai nevajadzētu nodrošināt sev kodolpotenciālu, reaģējot uz neseno Ziemeļkorejas paziņojumu par kodolizmēģinājumu, svētdien izteicās Japānas valdošās Liberāldemokrātiskās partijas politiskās padomes vadītājs Šoiči Nakagava.
Kā Nakagava sacīja televīzijā, viņaprāt Japānai būtu jāpieturas pie līdzšinējās politikas, kas neparedz kodolbruņojuma izstrādi vai ievešanu, tomēr debates par jautājumu, kā pasargāt valsti no iespējamā uzbrukuma, būtu nepieciešamas.

Viņš piebildis, ka Japānas konstitūcija neliedz valstij iegādāties kodolbruņojumu, un izteicis pieļāvumu, ka šāds potenciāls varētu mazināt vai novērst uzbrukuma iespēju.

Vairāki analītiķi pieminējuši iespēju, ka Japāna - vienīgā valsts pasaulē, kas pati pieredzējusi atombumbu sprādzienus, - varētu apsvērt iespēju sagādāt kodolieročus arī sev. Tomēr premjerministrs Šindzo Abe šādus pieņēmumus kategoriski noraidījis.

Nakagavas izteikumus jau nosodījuši japāņi, kas cietuši Hirosimas bombardēšanā, atzīstot tos par vieglprātīgiem un bezatbildīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!