Viedokļu aptaujās ir noskaidrojies, ka svētdien paredzētajās parlamenta apakšpalātas vēlēšanās, visticamāk, uzvarēs Japānas vadošā Liberāldemokrātu partija (LDP).
Ņemot vēra balsojuma rezultātus trīs Japānas laikrakstos, LDP ir vadībā ar 20 procenta punktiem vairāk nekā tās tuvākajai sāncensei Demokrātiskajai Japānas partijai (DJP).

Tiek paredzēts, ka LDP iegūs vismaz 241 vietu, tādējādi garantējot tai un koalīcijas partneriem skaidru vairākumu.

Premjerministrs Džuničiro Koidzumi ir izteicies, ka jūt “lielu atsaucību” no vēlētājiem, raksta BBC.

Koidzumi uzskata šīs vēlēšanas par referendumu, kurā vēlētājiem tiek lūgts atbalstīt vai noliegt viņa reformu programmu, kuras realizēšanu ir apstādinājuši dumpinieki viņa paša partijā.

Pirms vēlēšanu izziņošanas LDP bija 249 no 480 deputātu vietām apakšnamā, un tās koalīcijas partnerim “Komeito” partijai piederēja 34 vietas. Savukārt 175 vietas bija ieguvusi DJP.

Koidzumi nāca klajā ar priekšlikumu par jaunu vēlēšanu rīkošanu pēc neveiksmes augšpalātā saistībā ar viņa radikālajiem reformu plāniem pasta sistēmā.

Premjerministrs bija padarījis pasta sistēmas privatizāciju par galveno stūrakmeni valsts ekonomisko reformu projektam, kuru viņš centās realizēt jau kopš stāšanās amatā 2001.gadā.

Piektdien viņš teica žurnālistiem: “Mēs centīsimies izslēgt no valdības vairākus elementus, kas kavē valsts attīstību, lai apmierinātu savas intereses.”

Reformu atbalstītāji uzskata, ka pasta pakalpojumi ir jānodod privāto investoru rokās, lai veicinātu valsts ekonomikas attīstību. Savukārt kritiķi apgalvo, ka tā rezultāts būs darbavietu skaita samazināšana un sliktākas kvalitātes pakalpojumi lauku rajonu iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!