Japānas alusdarītava "Sapporo Holdings" otrdien paziņoja, ka tā plāno brūvēt pirmo "kosmosa alu", izmantojot miežus, kas izaudzēti no savulaik Starptautiskajā kosmosa stacijā uzglabātiem miežiem.
Pētnieki teica, ka šis projekts esot daļa no centieniem sagatavoties nākotnei, kurā cilvēki ilgstoši uzturēsies kosmosā un viņiem pēc pastaigas atklātā kosmosā var sagribēties iedzert aukstu alu.

"Sapporo Holdings" savā paziņojumā norāda, ka tā alus brūvēšanai izmantos trešo paaudzi no miežu graudiem, kas 2006.gadā pavadīja piecus mēnešus Starptautiskajā kosmosa stacijā.

"Mēs vēlamies pabeigt alus brūvēšanu līdz novembrim. Tas būs pirmais kosmosa alus," žurnālistiem teica kompānijas izpilddirektors Džuniči Ičikava.

Kompānijai pietiks kosmisko miežu, lai iegūtu aptuveni 100 pudeles alus, taču tā pagaidām neplāno izvērst šāda alus darīšanu komerciālos apmēros.

Kompānija šajā projektā sadarbojās ar Okajamas universitātes biologu Manabu Sugimoto, kurš piedalījās Krievijas kosmiskajā projektā pētīt iespējas audzēt kosmosā ēdamus augus.

Mieži var augt relatīvi bargā vidē gan augstās, gan zemās temperatūrās un ir bagāti ar saistvielām un barojošām vielām, kas tos padara par ideāli piemērotiem kosmiskai lauksaimniecībai, teica asociētais profesors.

"Nākotnē mēs varētu nonākt līdz brīdim, kad cilvēki pavadīs kosmosā ilgu laiku un būs spiesti audzēt pārtiku, lai uzturētu sevi," sacīja Sugimoto.

Pašlaik zinātnieki nav atklājuši nekādu atšķirību starp kosmosā un uz Zemes audzētiem miežiem, teica Sugimoto, kurš jūlijā iesniegs sava pētījuma datus Kanādā paredzētā konferencē.

"Ilgākā perspektīvā mēs ceram, ka mūsu kosmiskie pētījumi attieksies ne vien uz pārtikas ražošanu, bet arī uz tās baudīšanu un atslābināšanos," sacīja Sugimoto.

Šis bija pēdējais eksperiments ar pārtiku. Japāna iepriekš tika nogādājusi kosmosā nūdeles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!