Foto: Reuters/Scanpix
Laikraksta "Nikkei Business Daily" pirmdien veiktā aptauja liecina, ka 70% vēlētāju atbalsta Japānas premjerministra Naoto Kana atkāpšanos un galvenais japāņu neapmierinātības iemesls ir veids, kā premjers risina postošās dabas katastrofas sekas valstī.

Japānas iedzīvotāji asi kritizē valdības rīcību tādos jautājumos kā humanitārā palīdzība katastrofā cietušajiem un kodolkrīzes risināšana.

Par neuzticības izteikšanu valdībai pagājušonedēļ runāja lielākā opozīcijas partija, turklāt neuzticības balsojums varētu notikt jau šonedēļ, un par Kanas atstādināšanu balsotu visas opozīcijas partijas, izņemot sociāldemokrātus.

Taču pēc analītiķu domām, Kanam ir labas izredzes saglabāt amatu, ja opozīcijai neizdosies pret esošo premjeru noskaņot vismaz 70 no 300 viņa pārstāvētās Demokrātiskās partijas biedriem.

Krīzes situāciju Japānā izraisīja avārija vienā no lielākajām atomelektrostacijām, ko izraisīja postošā zemestrīce 11.martā. 31.martā Kans paziņoja par nepieciešamību slēgt Fukušimas AES, bet maija vidū kļuva zināms, ka ir jāslēdz vēl viena AES – Hamaoka, kuras atrašanās vietu seismologi uzskata par nedrošu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!