Kobes universitātes astronomi uzstājušies ar pieņēmumu, ka aiz Neptūna ir vēl viena pilnvērtīga Saules sistēmas planēta, kas pilnībā atbilst visiem kritērijiem, kādi piemērojami šādiem debess ķermeņiem, raksta AFP.
"Desmit gadu laikā, ja uzsāksim vērienīgus pētījumus, mēs pilnībā varēsim atrast šo planētu," japāņu žurnālistiem paziņojis pētnieku grupas vadītājs profesors Tadasi Mukaji.

Saskaņā ar provizoriskiem pētījumiem nezināmā devītā Saules sistēmas planēta atrodas 12 miljardu kilometru attālumā no Zemes, un tai ir 30 līdz 70 procenti Zemes masas. Šis debess ķermenis ap Sauli griežas pa eliptisku orbītu, kas par 20-40 grādiem novirzīta no Zemes orbītas. Nezināmā planēta ap sauli apriņķo apmēram tūkstoš gados.

Atgādinām, ka 2006. gada augustā Starptautiskā astronomu savienība pieņēma vēsturisku lēmumu no Saules sistēmas planētu saraksta izņemt tobrīd tālāko planētu Plutonu.

Saskaņā ar šīs organizācijas kritērijiem uz Saules sistēmas planētas statusu var pretendēt tikai tie debess ķermeņi, kuru masa ir pietiekama, lai uz savas virsmas uzturētu pievilkšanās spēku, kuriem ir lodveida forma un stabila orbīta, kurā nav citu objektu. Tā kā Plutons šai klasifikācijai neatbilst, tas tika ieskaitīts pundurplanētu kategorijā.

2005. gada jūlijā par vēl vienas Saules sistēmas planētas atklāšanu paziņoja ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvalde (NASA), bet pētījumi sakarā ar tās statusu turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!