Palestīniešu prezidents Jasirs Arafats Francijas militārajā hospitālī pakāpeniski atlabst no nopietnas slimības pēc ārstēšanas un pārbaudēm nedēļas nogalē, pirmdien paziņoja palestīniešu amatpersonas.
Franču medicīniskie darbinieki ir piesardzīgāki, sakot, ka nekas nav izslēdzams, pirms ārsti izplatīs pārbaužu rezultātus, kas noteiks, cik ilgi Arafats paliks slimnīcā.

Svētdien Ramallahā viņa prombūtnes laikā tikās palestīniešu amatpersonas un solīja nodrošināt kārtību. Izraēlas premjers Ariels Šarons solīja palikt nolokāms un savu seno ienaidnieku neielaist Jeruzalemē, pat mirušu.

Arafata palīgi vēlas demonstrēt, ka 75 gadus vecais palestīniešu līderis joprojām ir pie varas grožiem pēc steidzamās nogādāšanas Francijā piektdien ar akūtām kuņģa sāpēm un aizdomās par leikēmiju.

"Viņš pakāpeniski atlabst. Viņš tiek ļoti labi aprūpēts, un pret viņu ļoti labi izturas mūsu draugi Francijā, tāpēc mēs pateicamies Francijai par uzmanību, ko viņi pievērš Arafatam," Ramallahā paziņoja palestīniešu premjers Ahmeds Kurei.

"Es šorīt sazvanījos ar brāļiem Parīzē, un viņi man pastāstīja, ka viņa veselības stāvoklis ir labāks," sacīja palestīniešu ārlietu ministrs Nabils Šaats. "Viņš ir atguvis normālu sejas krāsu (..), progress ir katru dienu."

Palestīniešu amatpersona Mohammads Rašids žurnālistiem pavēstīja, ka Arafats svētdienas rītā piecēlies no gultas, jokojis ar mediķiem, pirmo reizi 10 dienu laikā lasījis Korānu un izdarījis dažus telefona zvanus. Viņš ēd un vairs nevemj.

Kā svētdien paziņoja Arafata palīgi, Francijas ārstu veiktās medicīniskās pārbaudes Arafatam liecina, ka viņš necieš no kādas dzīvību apdraudošas slimības.

Pārstāvji sacīja, ka ārsti veikuši pārbaudes, lai noteiktu leikēmiju, un konstatēts, ka Arafatam nav asins vēža vai citas smagas slimības. Ārsti arī pārbauda vīrusa infekcijas vai saindēšanās iespējas. Galīgie rezultāti būs gatavi trešdien.

Arafats piektdien ar Francijas kara lidmašīnu tika nogādāts Francijā, lai uzsāktu ārstēšanos kādā kara hospitālī.

Savukārt Izraēla paziņoja, ka cilvēcisku apsvērumu dēļ garantē Arafatam atgriešanos Jordānas upes rietumkrastā pēc ārstniecības Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!