Foto: AFP/Scanpix
Vācijas kancleres Angelas Merkeles jaunās koalīcijas partneri ceturtdien publicētajās intervijās apsūdz viņu augstprātībā, gatavojoties sarunām par jaunās valdības izveidošanu.

Uz biznesu orientētās Brīvās demokrātu partijas (FDP) vadošie biedri nosoda konservatīvo Merkeli politisko posteņu izdalīšanā vēl pirms sarunām par "ceļu karti" jaunajam četru gadu pilnvaru termiņam.

"Nav glīti sacīt, par ko nevar diskutēt, kamēr koalīcijas sarunas pat vēl nav sākušās," laikrakstam "Bild" teica FDP līdera vietniece Kornēlija Pīpere.

Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu "savienība acīmredzami nervozē. Daudzi no viņiem domā par amatiem, kādus viņi varētu saņemt", viņa teica.

Savukārt FDP ģenerālsekretārs Dirks Nībels apšaubījis Merkeles paziņojumu, ka veselības aprūpes sistēmas reformas galvenie pīlāri, kurus pieņēma iepriekšējā "lielās koalīcijas" valdība, netiks aiztikti.

Pēc viņa teiktā, konservatīvajiem jāatceras, ka viņi vēlēšanu kampaņā meklēja koalīciju ar brīvajiem demokrātiem, apgalvojot, ka labēji centriska valdība ir vispiemērotākā Vācijai, lai izvestu to no smagākās pēckara krīzes.

"Mēs sniedzam roku [Kristīgo demokrātu] savienībai, lai tiktu ārā no šī purva," viņš teica laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Merkele saniknoja brīvos demokrātus, kuru vēlēšanās iegūtie 14,6% balsu nodrošina aliansei vairākumu parlamentā, zīmējot līnijas smiltīs pirms koalīcijas sarunām, kuras sāksies pirmdien.

Viņa ne vien atsakās pārskatīt iepriekš veiktās nozīmīgās reformas veselības aprūpes sistēmā, bet arī noliedz iespēju atcelt veselu nozaru mērogā panāktās vienošanās par minimālajām algām, kā arī nevēlas atvieglot strādājošo atlaišanas nosacījumus.

Merkele izvirzījusi mērķi izveidot jauno valdību līdz Berlīnes mūra krišanas 20.gadadienas svinībām 9.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!