Foto: AFP/Scanpix

Jaunais Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Martins Šulcs paudis cerību, ka Ukrainas varas iestādes pārtrauks bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko "tiesisko vajāšanu", un iesaka Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam apžēlot Timošenko, lai valsts varētu turpināt integrāciju ar Eiropas Savienību (ES).

"Būtu vieglāk, ja jautājums par Timošenko būtu atrisināts. Es personīgi vēlētos, lai šī problēma tiktu atrisināta valsts iekšējās stabilitātes vārdā, kā arī starptautiskās sadarbības labā, un Ukraina izbeigtu Timošenko tiesisko vajāšanu. To var izdarīt prezidents, viņu apžēlojot," Šulcs teicis intervijā, kas pirmdien publicēta raidsabiedrības "Deutsche Welle" mājaslapā.

Jaunais EP priekšsēdētājs atzina, ka viņaprāt, situācija ar Timošenko lietu sarežģī Ukrainas eirointegrāciju.

"Domāju, ka Timošenko ir pelnījusi pilnībā pretēju attieksmi nekā tā, ko viņa saņem. Tāpat domāju, ka Ukrainas valdībai jāpievērš uzmanība tam, lai viss tiesas process pret Timošenko neizskatītos politiski motivēts," klāstīja Šulcs, atzīstot, ka neizslēdz iespēju, ka tieši tāds tas arī ir.

"Jebkurā gadījumā man ir grūti iedomāties, ka pret bijušo valsts premjerministri, kas tiek godināta arī par virkni sasniegumu valsts labā, var izturēties tā - ieslogot cietumā," uzsvēra jaunais Eiroparlamenta priekšsēdētājs, kurš sajā amata ir kopš 17.janvāra.

Runājot par Ukrainas un ES asociācijas līgumu, Šulcs pozitīvi novērtēja ES lēmumu atlikt šī dokumenta parakstīšanu.

Jau vēstīts, ka Ukrainas ekspremjerei Timošenko pērn 11.oktobrī tika piespriests septiņu gadu cietumsods par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. 23.decembrī Kijevas apelāciju tiesa noraidīja Timošenko apelācijas sūdzību un atstāja spēkā oktobrī nolasīto spriedumu, un 30.decembrī viņa tika nogādāta soda izciešanai uz koloniju Harkovā valsts austrumos.

Kijevas Pečoras rajona tiesa atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu, turklāt trīs gadus pēc soda izciešanas viņai būs aizliegts ieņemt valsts amatus.

Saskaņā ar spriedumu Timošenko, 2009.gadā liekot Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijai "Naftogaz Ukraina" parakstīt līgumus par Krievijas gāzes piegādēm, nodarījusi šai kompānijai zaudējumus viena miljarda 516 miljonu 365 tūkstošu 234,94 grivnu (98,472 miljonu latu) apmērā. Tiesa arī nolēma, ka Timošenko šie zaudējumi kompānijai "Naftogaz Ukraina" jāatlīdzina.

Ukrainas opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere Timošenko savu vainu neatzīst un ir paziņojusi, ka tiesas spriedums viņai esot ticis uzrakstīts jau pirms kriminālizmeklēšanas sākšanas, jo pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs saskatot viņā konkurenti.

Šīs prāvas dēļ saasinājušās Ukrainas un ES attiecības. ES diplomāti apgalvo, ka apsūdzības, kas neietver to, ka Timošenko būtu bijusi iesaistīta korupcijā, nekad nebūtu nonākušas uz kādas ES valsts tiesas galda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!