Foto: AFP/Scanpix

Jaunais Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs piektdien paziņoja, ka neuzskata 1995.gadā notikušo Srebrenicas slaktiņu par genocīdu, bet par smagu kara noziegumu.

"Genocīda Srebrenicā nebija," sacīja Nikoličs intervijā Melnkalnes valsts televīzijai.

"Srebrenicā daži serbi pastrādāja smagus kara noziegumus, un viņi ir jāatrod, jātiesā un jāsoda," teica Nikoličs.

"Ir ļoti grūti kādu apsūdzēt un pierādīt tiesā, ka notikušais ir uzskatāms par genocīdu," uzsvēra Serbijas prezidents.

Nikoličs arī pauda neapmierinātību par intervētāja jautājumu, vai viņš dosies uz Srebrenicu 11.jūlijā, kad tur slaktiņa gadskārtā ik gadu tiek pieminēti upuri.

"Neprasiet visu laiku Serbijas prezidentam, kad viņš dosies uz Srebrenicu. Mans priekšgājējs [prezidenta amatā Boriss Tadičs] tur jau bija un izrādīja cieņu [upuriem]... Kāpēc gan katram [Serbijas] prezidentam būtu jādara tas pats?" viņš teica.

Jau ziņots, ka pretēji iepriekš prognozētajam prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 20.maijā labējās populistiski nacionālistiskās Serbijas Progresīvās partijas (SNS) vadītājs Tomislavs Nikoličs negaidīti apsteidza valdošās centriskās Demokrātiskās partijas (DS) līderi, līdzšinējo valsts prezidentu Borisu Tadiču, saņemot 51% balsu.

Srebrenicas slaktiņā serbi nogalināja apmēram 8000 musulmaņu zēnu un vīriešu, kas bija lielākais slaktiņš Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām. Tas ir vienīgā Bosnijas kara epizode, kuru ANO Starptautiskais bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāls (ICTY) un Starptautiskā tiesa Hāgā atzīst par genocīdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!