Foto: EPA/Scanpix/LETA

Par jauno Šrilankas prezidentu kļuvis valsts bijušais aizsardzības ministrs Gotabaja Radžapaksa, kurš pirmsvēlēšanu kampaņas laikā īpašu uzmanību solīja pievērst valsts drošības stiprināšanai, deklarējot sevi par vienīgo politiķi, kurš spēs garantēt pilnīgu drošību Šrilankā, raksta portāls "The Diplomat".

Gotabaja savulaik bijis pulkvedis Šrilankas bruņotajos spēkos. No 2005. gada līdz 2015. gadam viņš pildīja valsts aizsardzības ministra pienākumus. Tobrīd prezidents bija viņa vecākais brālis Mahinda. Radžapaksas administrācijai 2009. izdevās pielikt punktu pilsoņu karam, kurš 26 gadus plosījās Šrilankā – abi brāļi pārvaldīja ar valsts bruņotajiem spēkiem saistītās operācijas.

Vēlmi valsts prezidenta amatā redzēt spēcīgu līderi Šrilankas iedzīvotāju vidū veicināja aprīlī notikušie terorakti, kurus sarīkoja vietējo džihādistu grupējumi un kuru rezultātā dzīvību zaudēja vismaz 250 cilvēki, atzīmē medijs.

Tieši valsts drošība bija jautājums, kuram kampaņas laikā īpaši pievērsās Gotabaja. Viņš uzsvēra spēcīga līdera nepieciešamību, kā arī vēlētājiem atgādināja, ka spēlēja būtisku lomu pilsoņu kara noslēgšanā. Radžapaksa solīja, ka viņa prezidentūras laikā “nebūs vietas ekstrēmistu terorismam” un ka viņš ir vienīgais kandidāts, kurš spēj nodrošināt simtprocentīgu drošību valstī.

Vēlēšanās Gotabaja ieguva 52% vēlētāju balsu, savukārt viņa tuvākais konkurents ieguva 41% lielu vēlētāju atbalstu. Radžapaksas atbalsts bija vismazākais tajos valsts reģionos, kuros pārsvarā dzīvo musulmaņi. Šrilankas musulmaņu kopiena uz Radžapaksas nākšanu pie varas raugās ar bažām, baidoties, ka valsts drošības uzturēšanas vārdā jaunais prezidents var mēģināt īstenot politiku, kas vērsta pret musulmaņiem un citām minoritātēm valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!