Foto: EPA/LETA
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apstiprinājis mainīto Krievijas Jūras doktrīnu, kurā galvenā uzmanība pievērsta Atlantijas un Arktikas virzieniem, svētdien paziņoja vicepremjers Dmitrijs Rogozins.

Viņš informēja, ka jaunais dokuments ietver Krievijas četrus funkcionālos un sešus reģionālos virzienus Krievijas jūras darbībā.

"Četri funkcionālie virzieni ir militārā jūras darbība, jūras transports, jūras zinātne, derīgo izrakteņu izpēte un ieguve okeānā un piekrastes zonā," sacīja Rogozins.

Viņš arī paskaidroja, ka seši reģionālie virzieni ir Atlantijas, Arktikas, Klusā okeāna, Indijas okeāna, Kaspijas jūras, un Antarktikas virzieni.

Rogozins atgādināja, ka Krievijas Jūras doktrīna tika pieņemta 2011.gadā, bet tagad ir apstiprināta tās jaunā redakcija.

"Jaunās doktrīnas pieņemšanas iemesli ir starptautiskās politiskās situācijas maiņa un Krievijas kā jūras lielvalsts objektīva nostiprināšanās," sacīja vicepremjers.

Rogozins paskaidroja, ka galvenais uzsvars uz Atlantijas un Arktikas virzieniem ir tāpēc, ka "Atlantiju nosaka mūsu uzmanība uz NATO paplašināšanos austrumu virzienā un Ziemeļatlantijas alianses infrastruktūras veidošana blakus mūsu robežām".

Viņš arī atzīmēja, ka šīs izmaiņas nosaka Krimas un Sevastopoles pievienošana Krievijai un nepieciešamība tās ātri integrēt valsts ekonomikā, kā arī Krievijas klātbūtnes Vidusjūrā atjaunošana.

"Paaugstinātu uzmanību uz Arktikas virzienu arī nosaka vairāki faktori, pirmām kārtām, Ziemeļu jūrasceļa nozīmes pieaugums, kas prasa Krievijai atjaunot atomledlaužu floti," sacīja Rogozins.

Viņš piebilda, ka Arktikas virziens no militārās jūras darbības viedokļa ir prioritārs, lai nodrošinātu Krievijai brīvu izeju uz Atlantijas un Kluso okeānu.

Putins paziņoja par jaunās Jūras doktrīnas apstiprināšanu, svētdien apmeklējot Kaļiņingradas apgabala Baltijskas pilsētu, kur viņš piedalījās Krievijas Jūras kara flotes dienas svinībās.

Putins savā uzrunā Baltijas flotei paziņoja, ka Krievija ir nostiprinājusies kā jūras lielvalsts un Jūras kara flote veiksmīgi nodrošina tās aizsardzības spējas.

"Jūras kara flote sekmīgi nodrošina valsts aizsardzības spējas, aizstāv tās nacionālās intereses, tai skaitā arī Baltijas flote, kura sekmīgi pilda uzdevumus ne vien dzimtajā Baltijā, bet arī citos Pasaules okeāna rajonos, un ar godu demonstrē mūsu karogu," sacīja Putins.

Viņš uzsvēra, ka pēdējos gados ir daudz izdarīts Jūras kara flotes nostiprināšanai. "Stājas ierindā jauni kaujas kuģi un apgādes kuģi, no no stāpeļiem tiek nolaistas stratēģiskas nozīmes zemūdenes, tiek atjaunota jūras aviācija, krasta spēki, kā arī svarīgākās flotes bāzes," teica Putins.

"Pētera I izveidotā Jūras kara flote ir ar uzvarām ieguvusi slavu jau pirmajās kaujās, tai skaitā arī šeit Baltijā. No tiem laikiem Krievijas flotes spēks un slava ir nostiprinājušies," uzsvēra Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!