Tā sauktās jaunās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis riskē zaudēt daļu tām paredzētā finansējuma, to palīdzības finansējums netiek tērēts pietiekami ātri, teikts pirmdien izplatītajā Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.
ES budžeta komisāre Daļa Gribauskaite norādīja, ka saņemtā finansējuma izlietojuma līmenis desmit jaunajās dalībvalstīs, kas ES iestājās 2004.gadā, nav apmierinošs un saņemtā finansējuma izlietošanai paredzētais laiks tuvojas beigām.

Kipra, Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Malta, Polija, Slovākija un Slovēnija šobrīd ir izlietojušas tikai 57% no finansējuma reģionālās attīstības projektu realizēšanai, kas šīm valstīm tika piešķirts kopš pievienošanās ES.

Tomēr pastāvošie noteikumi paredz, ka saņemtais finansējums dalībvalstīm jāizlieto divu gadu laikā, un tas nozīmē, ka 2005.gada ES budžetā paredzētie līdzekļi dalībvalstīm ir jāizlieto līdz šā gada beigām.

Gribauskaite aicināja dalībvalstis aktīvāk censties uzlabot administratīvo pārvaldi, tādējādi paspējot izlietot ES fondu finansējumu noteiktajā laikā.

Tā sauktās vecās dalībvalstis laika periodā no 2000. līdz 2007.gadam apguva vidēji 75% no piešķirtā struktūrfondu finansējuma, šim rādītājam svārstoties no 54% Nīderlandē līdz 90% Īrijā.

Jaunās dalībvalsts, kas pagaidām nevar saņemt atbalstu no visām ES programmām, saņēma tikai 12% no pagājušajā gadā budžeta dalībvalstīm piešķirtajiem 106,6 miljardiem eiro (74,9 miljardiem latu).

Vislielāko finansējumu no ES budžeta saņēma Francija, Spānija un Vācija.

Savukārt vislielākās iemaksas ES budžetā veica Vācija, Francija, Itālija un Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!