Viļņā šodien notiks jaunievēlētā Lietuvas prezidenta Valda Adamku inaugurācijas ceremonija.
Pēc jaunievēlēta prezidenta lūguma, lai ietaupītu valsts līdzekļus, ceremonija būs pieticīga bez tradicionālās svinīgās oficiālo viesu un draugu pieņemšanas prezidenta rezidencē.

Kā ziņo aģentūra ELTA, ceremonija sāksies desmitos no rīta ar svinīgu parlamenta sēdi, kuras laikā Adamkus nodos zvērestu. Pēc tam notiks neliela militārā parāde, ziedu nolikšana pie Lietuvas valsts dibinātāja karaļa Mindauga pieminekļa, svinīgā mesa katedrālē un prezidenta karoga iesvētīšana.

Ceremonijas laikā Adamkum tiks nodotas prezidenta pilnvaras un rezidence, tiks svinīgi pacelts prezidenta karogs, pēc kā jaunais prezidents uzrunās tautu.

Pēc ceremonijas jaunajā rezidencē ieradīsies premjerministrs Aļģirds Brazausks, lai noliktu valdības pilnvaras un iegūtu Adamku piekrišanu pagaidu valdības darbības turpināšanai. Šajā gadījumā tā būs tikai formāla noteiktās procedūras ievērošana, pēc kuras jaunais prezidents uzreiz vai nākošajā dienā iesniegs parlamentam pieteikumu Brazauska atkārtotai apstiprināšanai premjera amatā.

Svinības vakarā noslēgsies ar lielu bezmaksas koncertu Viļņā.

Iepriekšējā Lietuvas prezidenta Rolanda Paksa inaugurācijas ceremonijā tika iztērēti aptuveni 300 000 litu (58 200 lati), tāpat kā divās iepriekšējās ceremonijās. Taču Adamkus atteikšanās no tradicionālās pieņemšanas valsts kasei ietaupīja aptuveni 80 - 100 tūkstošus litu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!