Otrdienas vakarā negaidīti noticis Ruapehu vulkāna izvirdums Jaunzēlandē un vismaz divi cilvēki guvuši ievainojumus pa kalna nogāzi noplūdušajās dubļu straumēs.
Civilās aizsardzības dienesta amatpersonas likušas reģionā evakuēt slēpošanas trases un policija slēgusi ceļus, tostarp Ziemeļsalas galveno automaģistrāli un dzelzceļa līniju, kas iet netālu no 2797 metrus augstā kalna pakājes.

Zinātnieks Breds Skots telekanālam TV3 pastāstīja, ka septiņas minūtes ilgušais izvirdums sekojis vieglai 2,8 balles pēc Rihtera skalas spēcīgai zemestrīcei.

Cilvēkiem ieteikts netuvoties kalnam, taču vietējās pašvaldības amatpersona Pols Vītkrofts "Radio New Zealand" pavēstīja, ka "pašlaik nav izsludināts civilās aizsardzības ārkārtas stāvoklis".

Pagaidām nav skaidrs, cik daudz cilvēku apmetušies būdās vai kotedžās uz kalna, taču pašlaik ir skolas pavasara brīvdienu pirmā nedēļa, kad daudzas ģimenes dodas uz slēpošanas trasēm.

Vulkanologs Kreigs Millres sacīja, ka dubļu straumes šoreiz bijušas daudz mazākas nekā iepriekšējās 18.martā, kad pa kalna nogāzi noplūda tūkstošiem tonnu akmeņu un ūdens. Toreiz dubļu straumes iedarbināja pirms 54 gadiem uzstādītās trauksmes un drošības sistēmas.

1953.gada Ziemassvētku vakarā dzīvību zaudēja 151 cilvēks, kad īsi pirms Velingtonas-Oklendas nakts ekspreša no vulkāna noplūdušās dubļu straumes aiznesa dzelzceļa tiltu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!