Jaunzēlandes Dabas aizsardzības departamenta darbiniekiem un brīvprātīgajiem izdevies izglābt tikai deviņus no 63 vaļiem, kas piektdien atrasti Karikari pludmalē Jaunzēlandes ziemeļos.

Lielākā daļa grindu (viena no zobvaļu sugām) jau bija miruši piektdienas rītā, kad tos nomaļajā pludmalē atrada glābēji. Pēc glābēju aprēķiniem, dzīvnieki krastā bija metušies ceturtdienas vakarā.

Sestdien glābējiem un brīvprātīgajiem sestdienas pēcpusdienā ievest atpakaļ okeānā 13 no dzīvniekiem, taču četri no viņiem no jauna metās krastā. Pēc vairāku stundu ilgiem mēģinājumiem ievest vaļus atpakaļ ūdenī tika pieņemts lēmums tos eitanizēt, lai izbeigtu vaļu ciešanas.

Pārējie deviņi jūrā ievestie vaļi tiek uzraudzīti un līdz šim spēcīgi peldēja atpakaļ atklātos ūdeņos.

Ik gadu Jaunzēlandes krastos izmetas liels skaits vaļu. Pagājušā gada decembrī Jaunzēlandes piekrastē bojā gāja 125 krastā metušies grindas.

Šīs parādības iemeslu zinātnieki joprojām vēl nav spējuši izskaidrot.

Daļa pētnieku uzskata, ka vaļi dodas palīgā saviem sugas brāļiem, kas nonākuši nelaimē.

Kā citi iespējamie iemesli tiek minēti, ka vaļiem pazūd orientēšanās spējas vai arī barvedis izved pārējos krastā. Tiek uzskatīts, ka noteikta loma ir arī cilvēku aktivitātei ūdeņos, jo vaļi ir ļoti jutīgi pret zemūdens trokšņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!