Foto: AP/Scanpix
Visu Jaunzēlandes Ziemeļsalu ir piemeklējis pēdējo 30 gadu laikā lielākais sausums, kas nopietni iedragājis lauksaimniecību, bet galvaspilsētā Velingtonā dzeramā ūdens krājumi atlikuši vien 18 dienām, atsaucoties uz valdības paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sausuma mērogs ir tik milzīgs, ka satelīta uzņemtajos attēlos daļa Jaunzēlandes no sulīgi zaļas krāsas ir pārvērtusies izdeguši brūnā. Lauksaimnieki lēš, ka sausums radījis 441 miljona latu zaudējumus, kas valsts ekonomikas izaugsmi samazina par aptuveni vienu procentu.

"Mēs lauksaimniekiem iesakām aizmirst par šo sezonu un sākt koncentrēties nākamajai," BBC citē Lauku atbalsta dienesta priekšsēdētāju Dereku Spratu. Valstij svarīgās lauksaimniecības nozares pārstāvjiem tiek piedāvāta finansiāla palīdzība.

Iedzīvotāji ar cerībām gaida nedēļas nogali, kad pirmo reizi divu mēnešu laikā meteorologi prognozē nozīmīgas lietusgāzes, kas varētu mazināt sausuma postu.

Daži zinātnieki uzskata, ka sausuma vilnis liecina par klimata pārmaiņām. Tomēr ne visi iedzīvotāji par to bēdājas – vīndari pašreizējos laika apstākļus uzskata par lieliskiem, bet daudzi iedzīvotāji pavada saulainās dienas pludmalē, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!