Bijušais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins pirmdien pauda pārliecību, ka bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs bijis informēts par briestošo valsts apvērsuma mēģinājumu 1991.gadā.
Jeļcins pirms savas 75.dzimšanas dienas, kas būs trešdien, sniedzis intervijas Krievijas medijiem, paziņojot, ka Gorbačovs bija informēts par gaidāmajiem notikumiem, bet viņš apzināti nogaidījis, lai redzētu, kura puse uzvarēs, un pēc tam pievienotos uzvarētājiem.

1991.gada 21.augustā neveiksmi cieta PSRS komunistu un armijas konservatīvo līderu mēģinājums gāzt PSRS prezidentu Gorbačovu. Augusta puča izgāšanās sekas bija grandiozas - dažu dienu laikā Baltijas republikas ieguva sen kāroto neatkarību, bet pati impērija strauji pietuvojās savam galam, oficiāli beidzot pastāvēt 1991.gada decembrī.

Jeļcins spēlēja lielu lomu apvērsuma izgāšanā, vadot milzīgus cilvēku pūļus pret armijas vienībām, kas bija iesūtītas Maskavā, lai apspiestu nemierus.

Gorbačovs atbildē uz Jeļcina izteikumiem izplatīja paziņojumu, norādot, ka Jeļcins vienkārši vēlas "novelt no sevis vainu" par Padomju Savienības sabrukumu.

Gorbačova fonda paziņojumā tāpat teikts, ka Jeļcins vairākkārt mainījis savas "versijas" par notikumu gaitu, kas viņam nedara godu.

Kopš Padomju Savienības sabrukuma Gorbačovs un Jeļcins ir izvairījušies viens no otra.

Gorbačovs vēl joprojām ir politiski aktīvs un piedalās konferencēs visā pasaulē, savukārt Jeļcins kopš atkāpšanās no Krievijas prezidenta amata 1999.gada 31.decembrī ir dzīvojis mierīgi pensijā.

Jeļcins pirmdien arī pauda pārliecību, ka viņa izvēle bijusi pareiza, par Krievijas vadītāju virzot bijušo VDK aģentu Vladimiru Putinu.

"Krievijai tās vētrainajā attīstībā bija vajadzīgs jauns prezidents," norādīja Jeļcins.

Viņš arī ir pārliecināts, ka Putins atkāpsies no amata sava otrā pilnvaru termiņa beigās 2008.gadā, kā to paredz konstitūcija. "Vladimirs Vladimirovičs daudzas reizes ir sacījis, ka viņš nemēģinās mainīt konstitūciju. Viņš nostrādās savu laiku un aizies".

Bijušais Krievijas prezidents ar sievu Nainu dzīvo savā vasarnīcā uz rietumiem no Maskavas, pārtiekot no pensijas un autoratlīdzības par viņa memuāriem.

"Es esmu sarakstījis trīs grāmatas, kas izdotas 60 valstīs. No tā es pārtieku," paskaidroja Jeļcins.

Viņš piebilda, ka nesen piedzimis viņa otrais mazmazdēls, kas viņa ģimeni palielinājis līdz 16 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!