Foto: Reuters/Scanpix

Baltais nams bloķējis augstās precizitātes raķešu piegādi tās sabiedrotajai Saūda Arābijai, tādējādi protestējot pret tās īstenoto bombardēšanas kampaņu Jemenā, kurā gājis bojā liels skaits civiliedzīvotāju, ziņo "Defence Talk".

"Mēs esam skaidri norādījuši, ka ASV sadarbība drošības jautājumos nav tikai ķeksītis. Sekojoši mēs esam nolēmuši neturpināt noteiktu ieroču munīcijas tirgošanas līgumus," aģentūrai AFP norādījis kāds augstu stāvošs prezidenta administrācijas pārstāvis. Šīs pārmaiņas ir reakcija uz ilgstošo kritiku par saudarābu īstenoto karu pret Irānas atbalstītajiem hutu nemierniekiem Jemenā.

Lēmums parāda nebijušu šķelšanos starp militārajiem sabiedrotajiem reģionā. Baltais nams jau līdz šim bijis spiests balansēt, vienlaikus nosodot Saūda Arābijas kampaņu kaimiņvalstī un riskējot zaudēt savu spēcīgāko militāro sabiedroto reģionā. Attiecības iepriekš pabojāja arī ASV Kongresa lēmums atļaut 11. septembra teroraktu upuriem par notikušo tiesā apsūdzēt Saūda Arābiju.

Tiek uzskatīts, ka kritika pret saudarābu militāro kampaņu pieņēmās spēkā pēc tam, kad oktobrī tika sabombardēta bēru procesija un bojā gāja vismaz 140 cilvēki. Tūlītēji pēc uzbrukuma Vašingtona paziņoja, ka "Saūda Arābijas vadītās koalīcijas atbalstīšana ir saskaņā ar ASV ārpolitikas mērķiem un vērtībām", tomēr viedokļi mainījās, kad ANO paziņoja, ka šis uzbrukums ir klajš starptautisko cilvēktiesību likumu pārkāpums.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija uzsāka uzbrukumus Irānas atbalstītajiem hutu kaujiniekiem 2015. gada martā, atbalstot Jemenas valdības spēkus. Tā bija atbildes reakcija hutu un to sabiedroto īstenotajai militārajai kampaņai, kurā tie centās gāzt valdību un pārņēma varu lielā daļā Jemenas teritorijas. Huti tāpat kā irāņi ir šiīti, bet Saūda Arābija atbalsta Jemenas sunnītu vadīto valdību.

Organizācijas "Amnesty International" un "Human Rights Watch" jau iepriekš aicināja ASV, Lielbritāniju un Franciju pārtraukt ieroču piegādi Saūda Arābijai, bažījoties par lieliem civiliedzīvotāju upuriem.

ANO lēš, ka konfliktā līdz šim gājuši bojā vismaz 7000 cilvēku, no kuriem lielais vairums ir civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!