Vairāk nekā tūkstotis cilvēku sestdien ir pulcējušies Jemenas galvaspilsētas Sanas centrā, lai vienotos demonstrācijā Ēģiptes revolucionāru atbalstam, kuriem izdevās panākt 29 gadus valdījušā prezidenta Hosnī Mubaraka atkāpšanos, kas pāraug protestos pret Jemenas valdību, vēstī ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Demonstrācijas sākumā sanākušie sveica Mubaraka režīma krišanu Ēģiptē, bet pēc tam sāka protesta akciju pret Jemenas valdību.

"Vakar Tunisija, šodien Ēģipte, rīt Jemena atvērs cietumu,"  sauca protestētāji, par cietumu dēvējot gadiem ilgi valdījušo prezidentu režīmus.

Savukārt aģentūra AFP ziņo, ka gājiemā pa Jemenas galvaspilsētas ielām devušies vairāk nekā 4000 cilvēku, pārsvarā studenti, kas pieprasa prezidenta Ali Abdallāha Saleha atkāpšanos.

Tomēr Jemenas valsts ziņu aģentūra par galvaspilsētā notiekošo protesta akciju informāciju nesniedz. Arī Jemenas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka tautas sacelšanās valstij nedraud.

"Jemenas valdība daudzu gadu laikā ir atbalstījusi pastāvīgu dialogu ar opozīcijas spēkiem, lai grozītu konstitūciju un vēlēšanu likumu," vizītes laikā Romā teica Jemenas ārlietu ministrs Abu Bakirs al Kirbi.

Opozīcijas protesti pret valdību Jemenā sākās jau pirms divām nedēļām. Protestētāji pieprasa uzsākt cīņu ar nabadzību un pārmaiņas valdībā.

Jemenas prezidents Ali Abdallāhs Salehs valstī notiekošu protestu ietekmē 2.februārī paziņoja, ka iesaldēs konstitūcijas grozījumus, kas ļautu viņam kļūt par prezidentu uz mūžu. Viņš arī solīja nenodot varu savam dēlam.

64 gadus vecais Salehs ir prezidenta amatā no 1978.gada, un pašreizējais viņa amata termiņš ir līdz 2013.gadam. Pēc tam, kad janvārī tautas protestos tika gāzts Tunisijas prezidents Zinelabidīns ben Ali, Jemenā ir pastiprinājušies protesti, kuru dalībnieki pieprasa Saleha atkāpšanos. Mubaraka atkāpšanās opozīcijas pārstāvjus ir vēl vairāk iedvesmojusi iespējai gāzt gadu desmitiem valdījušo prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!