Foto: Reuters/Scanpix

Jemenas prezidentam Abedrabo Mansuram Hadi nelojālās armijas vienības, kas palīdzējušas šiītu huti kaujiniekiem ieņemt lielāko daļu valsts, svētdien paziņojušas, ka pieņēmušas Saūda Arābijas pagājušajā nedēļā izteikto ugunspārtraukšanas piedāvājumu.

"Pēc draudzīgu valstu iesaistīšanās centienos ieviest humāno pamieru un pārtraukt tirānisko blokādi, un atļaut komerciālajiem kuģiem sasniegt Jemenas ostas un atļaut piegādāt humāno palīdzību, mēs paziņojam, ka piekrītam humānajam pamieram," nemiernieku kontrolētajai ziņu aģentūrai "Saba" pavēstīja pulkvedis Šarafs Lukmans.

Paši huti nemiernieki par Saūda Arābijas piedāvājumu joprojām nav izteikušies.

Armijas daļas, kas joprojām ir lojālas iepriekšējam Jemenas prezidentam Ali Abdulam Saleham, palīdzējušas šiītu nemierniekiem iegūt kontroli lielākajā daļā Jemenas. Pirms tam nemiernieku vara parasti nesniedzās tālāk par ziemeļu augstienēm, kuras pārsvarā apdzīvo šiīti.

Prezidentam Hadi nelojālās armijas daļas pamiera piedāvājumu pieņēma dažas stundas pēc tam, kad Saūda Arābijas vadītā koalīcija veica uzlidojumus Saleha rezidencei galvaspilsētā Sanā.

Kādreizējais līderis, kurš valdīja Jemenā vairāk nekā 30 gadus, 2012.gadā tika padzīts pēc asiņainiem nemieriem, kas ilga apmēram gadu. Tiek uzskatīts, ka viņš rezidencē neatradās, kad tā tika bombardēta.

Saūda Arābijas vadītā arābu valstu koalīcija veic uzlidojumus Jemenas nemierniekiem jau vairāk nekā sešas nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!