Foto: AFP/Scanpix

Jemenas trimdas valdība svētdien paziņoja, ka neapmeklēs plānotās miera sarunas, kuru vidutājs ir Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO), ja vien šiītu hutiešu nemiernieki vispirms nepiekritīs saskaņā ar ANO rezolūciju atstāt teritoriju, kuru ir sagrābuši savā kontrolē.

Trimdas prezidenta kancelejas publicētā īsā paziņojumā teikts, ka valdība ir nolēmusi "nepiedalīties nekādās sanāksmēs līdz kaujinieki neatzīs 2216. rezolūciju un nepiekritīs to īstenot bez nosacījumiem".

Paziņojums, šķiet, atceļ iepriekš pagājušajā nedēļā paziņoto, ka Jemenas trimdas valdība piedalīsies plānotajās sarunās neitrālajā Omānā.

ANO īpašais sūtnis Jemenā Ismails uld Šeihs Ahmeds ir paziņojis, ka gan valdība, gan nemiernieki ir piekrituši piedalīties sarunās.

Sarunu mērķis ir "izveidot vienošanās pamatu" par ANO mehānismu, kurā hutiešu nemiernieki atstāj teritorijas, kuras ir ieņēmuši, norādīja sūtnis.

ANO vairākkārt ir aicinājusi izsludināt Jemenā pamieru, bet sarunas Ženēvā jūnijā beidzās pirms karojošās puses pat sēdās pie sarunu galda vienā telpā.

Nabadzīgo Jemenu kopš marta ir pārņēmis konflikts. Martā Saūda Arābijas vadītā arābu valstu koalīcija sāka gaisa trieciens pret Irānas atbalstītajiem hutiešiem.

Omāna ir vienīgā Persijas līča valsts, kas nav pievienojusies koalīcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!