Ukrainas prezidents Viktors Juščenko ceturtdien aicināja Krieviju nekavējoties sākt sarunas par Krievijas Melnās jūras karaflotes aizvākšanu no Sevastopoles, kas paredzēta 2017. gadā.
"Sarunu sākšana par Krievijas Melnās jūras flotes aizvākšanu no Ukrainas teritorijas ir jāiekļauj mūsu attiecību dienaskārtībā," preses konferencē paziņoja Juščenko.

Krievijai 20 gadus ilgā noma, kas ļauj tās flotei bāzēties Sevastopoles ostā, ir jāuzskata par "unikālu ukraiņu nācijas labās gribas žestu", sacīja Juščenko. "Es esmu pārliecināts, ka mums viss iespējamais ir jādara jau iepriekš. Un iepriekš nenozīmē pāragri."

Ukrainas Ārlietu ministrija otrdien pavēstīja, ka sagatavots likumprojekts, kas paredz Krievijas karaflotes aizvākšanu no Sevastopoles.

Kijeva vēlas, lai Krievijas karaflote tās ostu pamestu 2017. gadā, kad beidzas pēc PSRS sabrukuma uz 20 gadiem noslēgtā nomas līguma darbības termiņš.

Ukrainas ārlietu ministrs Vladimirs Ogrizko paziņojis, ka likumprojekta izstrāde ir pabeigta un ka drīzumā tas tiks iesniegts parlamentam.

Jau neilgi pēc Kijevas paziņojuma Krievija nosodīja Ukrainas rīcību.

"Šāda veida paziņojumi liedz šajā jautājumā uzsākt konstruktīvas sarunas," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Šī rīcība ir sasteigta, ņemot vērā to, ka līgums par Krievijas Melnās jūras flotes uzturēšanos Krimā no 2017.gada nav spēkā."

Krievija iepriekš paudusi vēlmi uzsākt sarunas par līguma pagarināšanu, taču Kijeva to vairākkārt noraidījusi un uzsvērusi, ka līguma darbības termiņš pēc 2017. gada 28. maija netiks pagarināts.

Prorietumnieciski noskaņotais Juščenko aktīvi mēģina panākt savas valsts uzņemšanu NATO, kas vēl vairāk palielina spriedzi Kijevas un Maskavas attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!