Foto: AFP/Scanpix
Afganistānas galvaspilsētā Kabulā svētdien notika vairāki šāvēju uzbrukumi un sprādzieni, šāvieniem un sprādzieniem nograndot pilsētas centrālajā daļā, kur ievietotas daudzu valstu diplomātiskās pārstāvniecības, kā arī pilsētas rietumu daļā pie Afganistānas parlamenta ēkas, paziņoja aculiecinieki un amatpersonas.

Šāviņi tik raidīti no dažādām pusēm labi apsargātajā pilsētas diplomātiskajā rajonā, kur tuvumā atrodas gan ASV, gan Lielbritānijas vēstniecības, bet dūmu mutulis pēc sprādziena pacēlās Vācijas vēstniecības tuvumā.

Uzbrucēji meta granātas uz parlamenta ēku pilsētas rietumos un Krievijas vēstniecību, paziņoja parlamenta pārstāvis.

Afganistānas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka uzbrukums noticis arī viesnīcu kompleksam "Star Hotel", kas atrodas netālu no prezidenta pils un Irānas vēstniecības, no kuras ēkas pacēlies melnu dūmu mākonis.

Atbildību par notikušo uzbrukumu uzņēmās islāmistu kaujinieku grupējums "Taleban". Grupējuma pārstāvja Zabiulāha Mudžahida izplatītajā paziņojumā teikts, ka bruņotu spridzinātāju pašnāvnieku grupa sarīkojusi uzbrukumu NATO spēku galvenajai mītnei, parlamentam un vairākām diplomātiskajām pārstāvniecībām Kabulā.

Tiek vēstīts par uzbrukumiem arī Džalalabadas un Gardezas pilsētās. Vietējā policija paziņoja, ka pašnāvnieki spridzinātāji uzbrukuši valsts austrumu pilsētas Džakalabadas lidostai.

Mudžahids, uzņemoties atbildību par uzbrukumiem Kabulā, paziņoja, ka tie notiks arī Paktijas, Nangarhāras un Logāras provincēs.

"Visos šajos uzbrukumos desmitiem mudžahedi [musulmaņu kaujinieki] bruņojušies ar vieglajiem un smagajiem ieročiem, pašnāvnieku vestēm, raķešgranātām, raķetēm, smagajiem ložmetējiem un rokas granātām uzbrūk saviem mērķiem," paziņojumā klāstīja "Taleban" pārstāvis.

Telefonsarunā aģentūrai AP viņš stāstīja, ka uzbrukumu kaujinieku grupējums plānoja divus mēnešus, lai parādītu savu spēku pēc tam, kad NATO spēki paziņoja, ka grupējums ir "vājš".

"Mēs esam stipri un varam uzbrukt visur, kur vien vēlamies," teica Mudžahids, piebilstot, ka uzbrukumiem sekos grupējuma pavasara ofensīva, kas drīz tiks izsludināta.

Uzbrucējiem pretestību izrādīja pat Afganistānas parlamenta deputāti. Piemēram, no Kandahāras ievēlētais Mohammeds Nahims Lalai Hamidzai stāstīja, ka no parlamenta atklājis uguni uz netālu esošo ēku, kurā notiek būvdarbi un kurā slēpās kaujinieki.

"No sava "Kalašņikov" ieroča raidīju 400 vai 500 lodes uz uzbrucējiem," viņš teica, piebilstot, ka cīņa notika parlamenta, Krievijas vēstniecības un viceprezidenta Mohammeda Karima Halili mājas tuvumā.

Kaujinieki uzbruka arī starptautiskajā, militārajām bāzēm Kabulas nomalē, īpaši smagi ciešot Grieķijas-Turcijas bāzei, kur izcēlās apšaude starp kaujiniekiem un karavīriem.

Uzbrukumi notika arī vairākām citām NATO spēku bāzēm ārpus Kabulas.

"Taleban" paziņoja, ka uzbrūk arī prezidenta pilij, bet Hamida Karzaja pārstāvji paziņoja, ka prezidents ir nogādāts drošībā.

Pirmās eksplozijas notika Kabulas Vazirakbarhanas rajonā, kur atrodas daudzas vēstniecības un NATO galvenā mītne Afganistānā.

Vismaz divi uzbrucēji tika nogalināti un pieci cilvēki ievainoti Kabulā, kur vairākas stundas pēc pirmās eksplozijas joprojām turpinās uzbrukumi.

Acīmredzami rūpīgi organizētais uzbrukums rada bažas par iespējām nodot līdz 2014.gada beigām atbildību par drošību valstī vietējo spēku rokās, kā pašlaik tiek plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!