Jaunais Afganistānas karogs otrdien pirmo reizi tika pacelts galvaspilsētā Kabulā. Afganistānas pagaidu valdības robežlietu ministrs Amanulla Zadrans svinīgajā karoga pacelšanas ceremonijā šo valsts simbolu nodēvēja par "mocekļu karogu" un aicināja uz nacionālo vienotību.
Ceremonijā piedalījās aptuveni simts amatpersonu un tajā notika arī lūgšanas un aitas upurēšanas rituāls valsts labklājības veicināšanai.

"Šis ir Afganistānas karogs, šis ir lepnuma karogs, šis ir mocekļu karogs, šis ir tautas karogs," sacīja Zadrans.

Jaunā karoga krāsas ir melna, sarkana un zaļa, kā tas bija arī atbilstoši 1964.gada Afganistānas konstitūcijai, un uz tā ir moto: "Nav cita Dieva bez Allāha, Muhameds ir Allāha vēstnesis."

Pēc ministra teiktā, tie, kas necienīs karogu, ar to parādīs, ka viņiem "netīk pagaidu valdība un Afganistānas neatkarība".

Aizvadītajos 23 kara gados katrai afgāņu grupai un valdībai bija savs karogs, un šī ir pirmā reize, kad pacelts karogs, kas simbolizē visu Afganistānas tautu nacionālo vienotību, uzsvēra Zadrans.

Jauno Afganistānas karogu pagaidu valdība pieņēma nedēļas nogalē. Pirmdien to ieraudzīja amatpersonas Vašingtonā, kad Afganistānas valdības vadītājs Hamids Karzaji vizītes laikā ASV apmeklēja Afganistānas vēstniecību.

Robežlietu ministrijas amatpersona Abduls Vakils Omari sacīja, ka trīs karoga krāsas simbolizē trīs dažādus posmus Afganistānas vēsturē. Melnais simbolizē Afganistānu 19.gadsimtā, kad valsts bija okupēta, sarkanais apzīmē cīņu par neatkarību, bet zaļais ir panāktās neatkarības simbols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!