Afganistānas galvaspilsēta piektdienas rītā tika pakļauta ilgstošai bombardēšanai, ko vietējie iedzīvotāji raksturoja kā kombinētu lidmašīnu un raķešu uzbrukumu. AFP reportieris Kabulā saskaitīja 10 eksplozijas, kad lidmašīnas pārlidoja pilsētu vairākos viļņos, sākot ar pulksten 3.15 (1.45 pēc Latvijas laika).
"Taleban" kaujinieki atbildēja ar pretgaisa aizsardzības ieroču uguni.

"Brīžiem nebija lidmašīnu, bet eksplozijas notika, tātad var būt izšautas arī dažas raķetes," sacīja žurnālists.

Viņš piebilda, ka daži sprādzieni bijuši sajūtami iekšpilsētā. "Divi vai trīs šķita ļoti tuvu un satricināja ēkas," sacīja AFP reportieris.

Nakts no ceturtdienas uz piektdienu bija jau piektā nakts pēc kārtas, kad tika bombardēta Afganistānas galvaspilsēta Kabula, graujot cerības, ka militārā operācija pret grupējumu "Taleban" un starptautiskā terorista Osamas bin Ladena bāzēm tiks pārtraukta, iestājoties piektdienai, kas ir musulmaņu svētā diena.

Telekompānija CNN ziņoja, ka triecieni notikuši arī Džalalabadā.

Nakts triecieni sākās vairākas stundas pēc pirmajiem pēcpusdienas triecieniem Kabulas lidostai un Kandaharā valsts dienvidos, kur atrodas "Taleban" galvenā mītne, kā arī bin Ladenam piederoša māja.

Kabulas iedzīvotāji cerēja, ka musulmaņu svētās dienas dēļ triecieni pagaidām tiks pārtraukti, taču pēc astoņiem vakarā pilsētai tika pārtraukta elektroenerģijas piegāde, kas liecināja par ASV lidmašīnu tuvošanos.

Tikai dienu pēc tam, kad ASV paziņoja, ka tā kontrolē Afganistānas gaisa telpu, Vašingtona atzina, ka talibu kaujinieki joprojām apdraud amerikāņu lidmašīnas ar raķetēm "Stinger", citām zeme-gaiss tipa raķetēm un pretgaisa aizsardzības ieročiem.

ASV amatpersonas atzina, ka lidmašīnas Afganistānā ir nometušas tā dēvētās bunkuru iznīcināšanas bumbas, lai sagrautu dziļi paslēptus komandcentrus un nogalinātu 11.septembra terora aktos ASV aizdomās turētajam starptautiskajam teroristam Osamam bin Ladenam lojālos kaujinieku komandierus.

Šobrīd talibi apgalvo, ka triecienos nogalināto civiliedzīvotāju skaits jau pārsniedz 300 cilvēkus. Tikai piecus nāves gadījumus apstiprinājuši neatkarīgi avoti. "Taleban" noteiktie ierobežojumi žurnālistiem ļoti apgrūtina iespējas pārliecināties par to, vai ir civiliedzīvotāju upuri.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds ceturtdien noraidīja "Taleban" apgalvojumus, ka Vašingtona par triecienu mērķiem izraugās civiliedzīvotājus.

"Ikviens šajā valstī zina, ka ASV netēmē uz civiliedzīvotājiem. Mēs to neesam darījuši un nedarām," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!