Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas diktators Muammars Kadafi draudējis, ka simtiem lībiešu veiks uzbrukumus Eiropā, atriebjoties par NATO vadīto militāro operāciju pret Kadafi režīma spēkiem.

"Simtiem lībiešu kļūs par mocekļiem Eiropā.. Aci pret aci un zobu pret zobu. Bet mēs viņiem [NATO] dosim iespēju nākt pie prāta," sacīja Kadafi, uzrunājot aptuveni 50 000 tūkstošu cilvēku pūli Sabhas pilsētā, kas atrodas Sahāras tuksnesī aptuveni 800 kilometru uz dienvidiem no galvaspilsētas Tripoles. Par mocekļiem islāmā dēvē tos, kuri zaudējuši dzīvību cīņā par savu ticību vai valsti.

Šīs runas audioierakstu piektdienas vakarā pārraidīja Lībijas valsts televīzija.

"Jūs to nožēlosiet, NATO, kad karš pārcelsies uz Eiropu," teica Kadafi.

Viņš uzsvēra, ka Kanāriju salas, Sicīlija, citas Vidusjūras salas un Andalūzija ir arābu zemes, kuras ir jāatbrīvo.

"Lībijas tautai nav problēmu, koloniālās lielvalstis ir tās, kurām ir problēmas. Tās grib kontrolēt mūsu naftu. Tās ir greizsirdīgas, jo Allāhs mums uzdāvināja naftu," sacīja Lībijas diktators.

"Mēs no viņiem nebaidāmies. Mums nav citas izvēles kā pretoties, kļūt par mocekļiem un cīnīties līdz galam," teica Kadafi.

"Lībijas režīms nekritīs. Tas ir tautas, nevis Kadafi režīms. NATO nav taisnība," uzsvēra Kadafi.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Nemiernieku galvenā mītne ir Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengazi valsts austrumos. Daudzas valstis ir atzinušas Lībijas nemiernieku izveidoto Pagaidu nacionālo pārejas padomi, bet Kadafi ir paziņojis, ka no varas neatteiksies un valsti nepametīs.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!