Foto: AFP/Scanpix
Lībijas līderim Muamaram Kadafi uzticīgie spēki ar balistiskajām raķetēm "Scud" apšaudījuši Misratas pilsētu otrdien paziņojuši NATO pārstāvji, informē raidsabiedrība BBC.

Ziemeļatlantijas alianses pārstāve Oana Lungesku apliecinājusi, ka raķetes palaistas no Kadafi dzimtās pilsētas Sirtas. " Mēs varam apstiprināt ziņojumus par apšaudi ar "Scud" tipa raķetēm. Tās piezemējušās Misratas piekrastes rajonos," sacīja Lungesku.

Viņa piebilda, ka pagaidām nav ziņu par nodarītajiem postījumiem un upuriem.


Tikmēr galvaspilsētā Tripolē dzirdamas eksplozijas valdības iestāžu rajonā Bab al Azizijā. Opozicionāru pārstāvji iepriekš ziņoja, ka kontrolē vismaz 75 % no galvaspilsētas teritorijas.

Kadafi režīma runasvīrs Musa Ibrahims pavēstījis žurnālistiem, ka Kadafi arvien atrodas savā rezidencē Tripolē. "Es gribu visiem apliecināt, ka līderis un viņa dēli, kā arī visas svarīgās amatpersonas turpina pildīt savus pienākumus, nodrošina pakalpojumus iedzīvotājiem un cīnās ar ienaidniekiem."

Kadafi pozīciju pārstāvošais telekanāls "Urabah TV" ziņo, ka "NATO dumpinieki bēg no Tripoles ielām un meklē paslēptuves pilsoņu mājās."

Jau vēstīts, ka  Kadafi dēli Seifs al Islāms un Muhameds nav nonākuši opozicionāru gūstā, kā vēstīts iepriekš. Seifs al Islāms ticies ar Rietumvalstu žurnālistiem sava tēva rezidencē Tripolē, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmdien nemiernieku spēki ziņoja par viņa un Muhameda sagūstīšanu. Šīs ziņas apstiprināja arī Starptautiskā Krimināltiesa Hāgā, kas izdevusi aresta orderus Seifa al Islāma un viņa tēva aizturēšanai.

Tiek ziņots, ka no apsargiem pirmdienas vakarā izdevies aizbēgt arī Muhamedam.

Lībijas nominālās valdības pārstāvis Musa Ibrahims pavēstījis žurnālistiem, ka opozicionāri melojot arī par teritorijas lielumu, ko tie kontrolējot Tripolē. Runa neesot par 95 %. " 75 % teritorijas kontrolē valdībai uzticīgie spēki," paziņojis Ibrahims.

Nemiernieki sāka uzbrukumu galvaspilsētai sestdien 20. augustā. Viņiem līdz pirmdienai izdevās ieņemt lielāko daļu Tripoles, Kadafi uzticīgie spēki kontrolēja pilsētas dienvidu daļu un valdības iestāžu kvartālu Bab al Aziziju. Opozicionāriem izdevās ieņemt arī valsts televīzijas ēku.

Kā norāda BBC, naktī uz otrdienu nemiernieki, acīmredzot, ir zaudējuši daļu iekarojumu un šobrīd esot grūti pateikt cik lielu pilsētas daļu tie pārvalda.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!