Foto: AP/Scanpix
Divas diena pirms Mohameda Mursi inaugurācijas amatā gadadienas Kairas ielās piektdien uz demonstrācijām pulcējas gan prezidenta atbalstītāji, gan pretinieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāki tūkstošo Mursi atbalstītāju pulcējas pie galvenās mošejas Nasras rajonā, bet vairākās citās pilsētas vietās pulcēja prezidenta oponenti, informē raidsabiedrība.

Galvaspilsētā un citur valstī ir pastiprināti drošības pasākumi. Kārtības nodrošināšanai stipri polarizētajā valstī izvietoti karavīri. Sadursmēs Ēģiptes ziemeļos ceturtdien jau gāja bojā viens cilvēks, norāda BBC.

Islāmistu kustības "Musulmaņu brālība", prezidenta atbalstītāji un citas islāmistu organizācijas demonstrācijā pauž atbalstu Mursi un noraida opozīcijas aicinājumu līderim atkāpties.

Opozīcija svētdien aicina uz lielu protesta akciju, pieprasot Mursi atkāpšanos, bet daļa aktīvistu jau piektdien sāk pulcēties pilsētas Tahrira laukumā.

Pats prezidents trešdien uzrunā brīdināja, ka tautas šķelšanās var "paralizēt" Ēģipti. Mursi par valsts galvu kļuva pagājušā gada 30. jūnijā pēc tam, kad uzvarēja pirmās brīvajās vēlēšanās pēc ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas.

Mursi pirmo prezidentūras gadu ir pavadījuši politiskie nemieri un grimstoša ekonomika.

Trešdienas uzrunā Mursi aicināja oponentus iesaistīties dialogā un piedalīties vēlēšanās, ja tie vēlas panākt pārmaiņas. Prezidents aizstāvēja savā pirmajā prezidentūras gadā paveikto, bet atzina arī kļūdas. Amatpersona atvainojās ēģiptiešiem par degvielas trūkumu un pārāk maz pievērsto uzmanību jaunatnei.

Jau vēstīts, ka Mursi pie varas nāca pagājušā gadā pēc tautas sacelšanās, kuras rezultātā tika gāzts Ēģiptes ilggadējais līderis Hosni Mubaraks.

Vēlēšanās Mursi ieguva 51,7% balsu, sīvā konkurencē uzvarot Mubaraka pēdējo premjerministru Ahmedu Šafiku. Mursi kritiķi pārmet viņam valsts polarizēšanu un Musulmaņu brālības interešu stādīšanu augstāk par valsts interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!