Kambodžas karalis Norodons Sianuks piektdien parakstīja likumu par kara tribunāla izveidi bēdīgi slavenā 1975.-1979.gada sarkano khmeru režīma bijušo līderu kriminālvajāšanai.
Parlamenta augšpalāta šo likumu vienbalsīgi pieņēma 23.jūlijā. Konstitucionālā padome to apstiprināja otrdien.

"Šajā pēcpusdienā Viņa Majestāte parakstīja augstāko varas institūciju, Konstitucionālās padomes, Senāta un parlamenta apstiprināto Sarkano khmeru likumu," aģentūrai "Reuters" paziņoja amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma.

Uzskata, ka sarkano khmeru terora režīma laikā nogalināti vai necilvēcīgos apstākļos gājuši bojā 1,7 miljoni cilvēku. Režīma līderis Pols Pots nomira 73 gadu vecumā 1998.gada 15.aprīlī sarkano khmeru kaujinieku nometnē džungļos netālu no Taizemes robežas.

Likums paredz izveidot tribunālu, kas sastāvēs no ANO un vietējo varas iestāžu ieceltajiem tiesnešiem, tomēr likums vēl jāakceptē ANO. Ja ANO akceptēs šo likumu, Kambodžas valdība un ANO parakstīs saprašanās memorandu par tribunāla izveidi. Valdības pārstāvis un augsta ranga kabineta amatpersona Soks Ans nesen pauda pārliecību, ka ANO šo likumu apstiprinās.

ANO amatpersonas paziņojušas, ka Kambodžas tieslietu sistēma ir pārāk vāja, lai organizētu bijušo sarkano khmeru līderu tiesāšanu un tikai starptautisko juridisko ekspertu piedalīšanās var nodrošināt taisnā tiesas standartu ievērošanu. Tomēr ANO brīdinājusi, ka piedalīsies tribunāla darbībā tikai tad, ja tiks ievēroti tiesvedības starptautiskie standarti.

Kamēr vairāki Kambodžas palīdzības donori, starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības grupas un ANO izdara spiedienu uz Kambodžu, lai tā tiesātu bijušos sarkano khmeru līderus, taču pastāvējušas šaubas par valdības patieso apņemšanos panākt šo personu tiesāšanu. Bijušais sarkano khmeru loceklis Huns Sens, kā arī vairāki viņa valdības locekļi brīdinājuši, ka nesen panāktais miers var tikt apdraudēts, ja mēģinās krimināli vajāt sarkano khmeru bijušos līderus, no kuriem lielākā daļa dzīvo brīvībā pēc padošanās valdībai.

Pērnā gada aprīlī Kambodža un ANO vienojās par īpašu formulu, kas ļaus Kambodžā izveidot tribunālu ar ANO ieceltiem prokuroriem un tiesnešiem. Minētā formula ir kompromiss starp Kambodžas vēlmi vadīt tribunālu pašai un ANO vēlmi par ārzemju kontroli. Ārzemju tiesneši būs mazākumā, taču viņiem būs veto tiesības attiecībā uz lēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!