Foto: EPA/LETA
ANO atbalstītais Kambodžas genocīda tribunāls pirmdien ar 30 gadu cietumsodu notiesājis bijušo sarkano khmeru režīma cietuma komandieri par viņa lomu komunistu diktatūras laikā pastrādātajām zvērībām.

Bijušais cietuma vadītājs Kaings Gueks Eavs bija pirmais brutālā režīma vadītājs, kurš stājās starptautiskās tiesas priekšā par komunistu nogalinātajiem teju diviem miljoniem cilvēku.

Sarkanie khmeri valdīja Kambodžā no 1975. līdz 1979.gadam, un tiek lēsts, ka šī terora laikā nogalināti vai necilvēcīgos apstākļos gājuši bojā 1,7 miljoni cilvēku.

Režīms valstī atcēla reliģiju, skolas un naudu, dzenot miljoniem kambodžiešu strādāt kolektīvajās fermās, lai radītu lauksaimniecisku paradīzi.

Khmeru režīms tika gāzts 1979.gadā Vjetnamas armijas invāzijas rezultātā, bet līdz pat 1998.gada decembrim sarkanie khmeri piekopa partizānu karu pret valdību.

Režīma līderis Pols Pots nomira 73 gadu vecumā 1998.gada 15.aprīlī sarkano khmeru kaujinieku nometnē džungļos netālu no Taizemes robežas. Pēc Pota nāves kaujinieki un līderi no khmeru cietokšņa Anlongvengā lielā skaitā padevās gūstā Kambodžas varas iestādēm.

Izdzīvojušie agrākie sarkano khmeru līderi vairākkārt nolieguši savu vainu masveida kambodžiešu nāvēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!