Kanādas austrumu piekrastē paredzēts būvēt valstī pirmo kosmodromu, kas piederēs ASV un Kanādas privātam uzņēmumam "PlanetSpace".
Projekta autori uzskata, ka kosmodromu Jaunskotijas provincē varēs izmantot kravas piegādēm Starptautiskajai kosmosa stacijai (SKS) un pat tūristu nosūtīšanā ceļojumā apkārt Zemei.

Provinces administrācija jau ir noslēgusi vienošanos ar "PlanetSpace" par 1,2 miljonus kvadrātmetru lielā zemesgabala pārdošanu uzņēmumam. "PlanetSpace" lēš, ka kosmodroma uzbūvēšanai Keipbretonas salā būs nepieciešami aptuveni 200 miljoni ASV dolāru (110 miljoni latu).

Keipbretonas sala atrodas tādā pašā attālumā no ekvatora kā Baikonuras kosmodroms Kazahstānā, no kurienes tiek palaistas Krievijas nesējraķetes "Sojuz". Eksperti paziņojuši, ka no Keipbretonas palaistajiem kosmosa kuģiem SKS sasniegšanai būtu vajadzīgs mazāk degvielas nekā tām, kas tiek palaistas kosmosā no Kanaveralas zemesraga ASV Floridas štatā. Turklāt kosmosa kuģi ceļā uz SKS lidotu pāri Atlantijas okeānam, nevis apdzīvotām sauszemes teritorijām.

"PlanetSpace" cer attīstīt kosmosa tūrisma biznesu, nogādājot klientus kosmosā īsākos lidojumos, bet vēlāk - pat orbitālos lidojumos. Īsie lidojumi ļautu pasažieriem uzturēties kosmosā 15 minūtes, no kurām 4,5 minūtes tiktu pavadītas bezsvara stāvoklī. Orbitālajos lidojumos kosmosa tūristi varētu doties ar astoņvietīgo kosmosa kuģi "Silver Dart", ko iecerējusi uzbūvēt "PlanetSpace".

Plānots, ka kosmodroms, ko varētu sākt būvēt tuvākā gada laikā, pirmās kosmosa raķetes palaišanai būs gatavs līdz 2008.gada beigām vai 2009.gada sākumam.

Kompānija "PlanetSpace" arī vēlas uzbūvēt kosmosa kuģi, kas varētu nogādāt uz SKS kravas un astronautus, un šobrīd uzņēmums mēģina sākt sarunas ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA), lai saņemtu tās tehnisko palīdzību.

Kompānija paziņojusi, ka kosmodroms nodrošinātu darbavietas 4000 cilvēku, bet reģions gadā iegūtu 400 miljonus ASV dolāru (220 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!