Foto: RIA Novosti/Scanpix

Militārā konflikta laikā Ukrainas austrumos bieži pieminētas artilērijas sistēmas "Grad". Sevišķi drūmu skanējumu šis vārds, šķiet, iegūst pēc sestdien notikušās dzīvojamo kvartālu apšaudes Mariupolē, kur raķetes nogalinājušas vismaz 30 un ievainojušas vairākus desmitus cilvēku, atstājot aiz sevis pēdas, kas liecina par šī ieroča nāvējošo spēku.

BM-21 "Grad" (БМ-21 "Град") ir PSRS izstrādāta raķešu palaišanas sistēma uz smagās automašīnas bāzes. Padomju armijas bruņojumā tā nonāca 1963. gadā, un kopš tā laika ir saražota lielos daudzumos, nonākusi 31 valsts bruņojumā un ir pasaulē visvairāk izmantotā reaktīvās artilērijas sistēma, raksta "military-today.com".

BM-21 šauj ar 122 milimetru (diametrs) raķetēm, pilnīgi pielādētā sistēmā satilpst 40 kaujas lādiņi, kurus "Grad" var izšaut 20 sekundēs. Tāpat iekārta var šaut arī pa vienai raķetei vai nelielām grupiņām. Izšauts pilns raķešu komplekts mērķa vietā nosedz 0,8 līdz viena hektāra plašu teritoriju.

Raķešu darbības attālums atkarībā no kaujas galviņas veida ir līdz 21 kilometram, jaunākām raķešu modifikācijām arī līdz 30 kilometriem un vairāk. Raķetēm ir dažādas kaujas galviņu modifikācijas – šķembu, aizdedzinošās, ķīmisko ieroču, dūmu, apgaismojuma, kasešu un radiosakarus traucējošās.

Kasešu kaujas galviņās atrodas prettanku vai kājnieku mīnas, kuras var attālināti izvietot noteiktā frontes sektorā.

Sistēmai ir zemāka šaušanas precizitāte nekā klasiskajai artilērijai, tāpēc tā nav izmantojama situācijās, kur nepieciešama izcila precizitāte. "Grad" raķešu darbības princips ir izkaisīt lielu raķešu skaitu noteiktā apvidū.

Iekārtas galvenā priekšrocība ir ātrums, kādā tā ir sagatavojama šaušanai – trīs minūtes. Pamest uguns pozīciju, ko nav nepieciešams speciāli sagatavot, "Grad" var divu minūšu laikā. Raķetes var tikt palaistas pa tiešo no vadītāja kabīnes vai ārpus tās ar 64 metrus garu vadu. Sistēmu apkalpo trīs līdz sešu cilvēku liela komanda.

"Grad" pielādēšana notiek ar rokām. 40 raķetes, kura katra sver aptuveni 67 kilogramus un ir 2,87 metrus gara, var salādēt mazāk nekā desmit minūšu laikā. Papildu munīcija tiek vesta atsevišķā automašīnā, kurā ir vieta 60 lādiņiem.

BM-21 ir uzstādīts uz kravas automašīnas "Ural" vai ZiL bāzes ar 6x6 riteņu piedziņu. Standarta 180 zirgspēku benzīna dzinējs var sasniegt līdz 75 kilometriem stundā lielu ātrumu. Sastopamas arī citas "Grad" modifikācijas, kas var būt uzstādītas uz citām automašīnām. Tāpat ir pārvietojamas vienas "Grad" raķetes palaišanas iekārtas.

Saskaņā ar vietnes "army-guide.com" datiem Krievijas bruņojumā ir ap 5000 "Grad". Valsts ar otru lielāko BM-21 iekārtu daudzumu – 600 – ir Ukraina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!