Kara noziegumos aizdomās turētais serbu ultranacionālists Vojislavs Šešeļs pirmdienas rītā no Belgradas ieradās Nīderlandes pilsētā Hāgā, kur padevās ANO Starptautiskajam bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunālam (ICTY).
Tribunāls ir apsūdzējis Šešeļu noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos, kas izdarīti Bosnijā, Horvātijā un Serbijas ziemeļu provincē Vojvodinā.

Šešeļs, kurš noliedz visas apsūdzības, Belgradas lidostā iekāpa aviosabiedrības JAT lainerī, kurš pacēlās gaisā pulksten 5.40 (7.40 pēc Latvijas laika). Viņš ieradās lidostā kopā ar sievu un četriem bērniem un viņu ar aplausiem sagaidīja ap 100 piekritēju.

"Svarīgākais Serbijai ir tas, ka es esmu pēdējais serbs, kas padodas ICTY," Šešeļs paziņoja žurnālistiem.

Apsūdzībās pret Šešeļu ir minētas "vajāšanas, iznīcināšanas, slepkavības, spīdzināšana, necilvēciskas darbības, piespiedu pārvietošanas".

Šešeļa partija SRS bija Dienvidslāvijas prezidenta Slobodana Miloševiča sabiedrotā līdz viņa gāšanai 2000.gada oktobrī. Miloševičs jau tiek tiesāts ANO tribunālā par vairāk nekā 60 kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, kas izdarīti Kosovā, Horvātijā un Bosnijā deviņdesmitajos gados. Miloševičs ir apsūdzēts arī genocīdā, kas ir vissmagākais kara noziegums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!