Foto: AFP/Scanpix
Nomaļajā Himalaju monarhijā Butānā gaidāmi svētki - par saderināšanos paziņojis 31 gadu vecais karalis Džigme Khesars Namgjels Vangčuks, kurš troni ieguva 2008.gadā.

Vangčuks, kurš ir izglītojies Oksfordas universitātē Lielbritānijā, par savu saderināšanos un oktobrī gaidāmajām karaliskajā kāzām, paziņoja uzrunā parlamentā.

Vietējie mediji vēsta, ka karaļa izredzētā ir vienkāršās tautas pārstāve Jetsuna Pema.

Šogad pasaulē notiek vairākas karaliskas kāzas. Aprīļa beigās visas pasaules uzmanība bija pievērsta Lielbritānijas prinča Viljama un viņa izredzētās Ketrīnas Midltones laulību ceremonijai, bet jūlijā savu līgavu Šarlēni Vitstoku pie altāra vedīs Monako princis Alberts II.

Mantojot troni no sava tēva 28 gadus vecumā, Vangčuks kļuva par gados jaunāko monarhu pasaulē.

Nelielā budistu karaļvalsts Butāna, kas atrodas Himalaju kalnu dienvidu nogāzēs bez pieejas jūrai, ir laimes indeksa ieviešanas pioniere. Vēsturiski tā ir bijusi viena no visizolētākajām valstīm pasaulē, taču kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem pakāpeniski atver durvis uz apkārtējo pasauli.

Pašlaik Butānā ir tieša starptautiskā aviosatiksme, internets, mobilie sakari un kabeļtelevīzija, tomēr valsts attīstība tiek pārraudzīta, lai modernizācija būtu līdzsvarota ar seno kultūru un tradīcijām, ievērojot nacionālās kopējās laimes ("Gross National Happiness") filozofiju pretstatā IKP idejai.

2008.gadā Butānas no pilnīgas monarhijas kļuva par konstitucionālu monarhiju, pieņemot konstitūciju un rīkoja savas pirmās parlamenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!