Foto: AP/Scanpix

Britu izcelsmes amerikāņu aktieris Maikls Enraits (attēlā pa kreisi), kurš spēlējis dažādas otrā plāna lomas Holivudas filmās, tai skaitā kopā ar Džoniju Depu "Karību jūras pirātos", ņēmis rokās ieroci un iesaistījies kaujās pret grupējumu "Islāma valsts" (IS) Sīrijā, vēsta laikraksts "The Washington Post".

51 gadu veco vīrieti ļoti satraucis IS terors un briesmu darbi, tāpēc viņš devies uz Sīriju, saviem draugiem un radiniekiem aizrakstot, ka, iespējams, viņus vairs nekad neredzēs.

"Es nenācu te bēgt, es ierados cīnīties, un ja man būs jāmirst, tad es miršu," Enraits paziņoja Dubaijā bāzētajam telekanālam "al-Aan".

Aktieris pievienojies kurdu Tautas pašaizsardzības vienībām (YPG). Par savu mērķi telekanālam viņš nosaucis IS kaujinieku likvidēšanu.

"IS, tas ir pilnībā jānoslauka no šīs zemes virsmas," paziņo aktieris. "Viņi ir cilvēces kauna traips," viņš turpina. "Šis ir aicinājums cilvēcei izdzēst viņus."

Lūzuma punkts, kas licis aktierim apsvērt došanos karot pret džihādistiem, bijusi IS gūstā nonākuša amerikāņu žurnālista Džeimsa Folija nogalināšana.

"Galvu nogriešanas video radīja manī kādu sajūtu un īstu apziņu, ka man ir pienākums pret Ameriku," stāsta Enraits. Vēlmi doties karot pastiprinājušas ziņas, ka ķīlnieku nogalināšanas ierakstos piedalījies džihādists no Lielbritānijas ("Džihād Džons"), tas kungu aizskāris personīgi.

Tad nākuši stāsti par islāmistu zvērībām pret Irākas minoritāti jezīdiem, bet pēdējais piliens bijis dzīva Jordānijas pilota sadedzināšana (oriģinālais video šeit).

Radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, 2014. gadā straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!