ANO ieroču inspekciju vadītājs Hanss Blikss trešdien pirms termiņa iesniedza ANO ģenerālsekretāram kārtējo ziņojumu par inspekciju gaitu Irākā.
16 lappuses garais dokuments saskaņā ar inspekciju grafiku bija jāiesniedz sestdien. Pirms termiņa saņemto ziņojumu, kura saturs netiek izpausts, ANO ģenerālsekretārs nodos tālāk Drošības padomei.

Pirms ziņojums iesniegšanas Blikss sacīja žurnālistiem, ka Irāka pagaidām nerīkojas tā, lai kļūtu skaidrs tās "principiāls lēmums" atbruņoties. Viņš atzina, ka daži Bagdādes iesniegti jauni dokumenti, kas attiecas uz ķīmisko un bakterioloģisko ieroču iznīcināšanu 1991.gadā, ir "potenciāli interesanti", bet vēl nevar runāt par "pilnīgu sadarbību vai lūzumu".

Blikss uzskata, ka ļoti svarīgs būs Bagdādes galīgais lēmums pakļauties vai nepakļauties ANO prasībai iznīcināt raķetes "Al-Samoud 2", kuru darbības rādiuss pārsniedz pieļaujamo robežu, kuru ANO noteikusi Irākas raķetēm.

"Mums ir ļoti garš jautājumu saraksts par atbruņošanos un būs vajadzīgas lielas pūles, lai visu noskaidrotu. Tomēr mēs priecājamies par katru soli uz priekšu un man rodas iespaids, ka viņi [irākieši] pēdējā laikā pielikuši papildus pūles," sacīja Blikss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!