Foto: DELFI
Pēc pazemošanas pretrunīgi vērtētajā Latvijā radītajā interneta vietnē "ask.fm" pašnāvībā dzīvi beigusi kāda itāļu pusaudze, vēsta Itālijas mediji.

14 gadus vecā meitene nedēļas nogalē nolēkusi no pamestas viesnīcas jumta Citadelas pilsētā. Pirms dažiem gadiem šajā pašā vietā pašnāvību izdarīja kāds cits pusaudzis, vēsta laikraksts "La Stampa".

Itālijas prokuratūra uzsākusi kriminālizmeklēšanu par meitenes nāves apstākļiem, atklātībā nonākot faktiem, ka meitene pazemota un izsmieta Latvijā radītajā sociālo komunikāciju vietnē "ask.fm".

Kā vēsta laikraksts "La Stampa", kāds lietotājs meitenei nosūtījis saiti un filmas "Suicide Room" reklāmas klipu, savukārt kāds cits komentētājs uzrakstījis: "Es ceru, ka kādu dienu tu pārgriezīsi savā rokā kādu svarīgu vēnu un nomirsi!" Savā pēdējā ierakstā vietnē meitene pavēstījusi: "Pietiek, stulbā pasaule". Pusaudze atstājusi atvadu vēstuli savai vecmāmiņai, kas sacēla trauksmi, taču likumsargi nespēja meiteni atrast savlaicīgi.

Itālijas politiķi pašlaik izstrādā likumprojektu, kas vērsts pret pazemošanu internetā. Itālijas Demokrātiskās partijas deputāti šonedēļ iepazīstinās ar likumprojekta punktiem, kas piešķir atbildīgajām iestādēm plašākas pilnvaras izdzēst no sociālās komunikācijas vietnēm, blogiem un ziņu portāliem aizskarošu saturu.

Latvijā tapusī vietne "ask.fm" tiek saistīta ar vismaz vēl četru pusaudžu pašnāvībām Lielbritānijā, Īrijā un ASV.

Vietne "ask.fm" ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Tomēr ikviens lietotājs var izvēlēties nesaņemt jautājumus no anonīmiem lietotājiem.

Vairums uzdoto jautājumu ir nevainīgi, par mīļākajiem mācību priekšmetiem vai mūzikas grupām, taču daļa portāla lietotāju saskārusies ar lamām, nievām un pazemošanu, pusaudžiem uzdoti tieši jautājumi par seksu, kā arī citi jaunieši mudināti pašgraizīties vai pat izdarīt pašnāvību.

Vairāku pusaudžu pašnāvības gadījumi pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījuši plašas diskusijas vairākās angliski runājošās valstīs, kur izskanējuši arī aicinājumi bloķēt pieeju "ask.fm".

Neskatoties uz presē uzkurināto negatīvo publicitāti, "ask.fm" lietotāju skaits turpina pieaugt un līdz gada beigām sasniedza 88 miljonus, no kuriem vairums ir pusaudži.

Pēdējos mēnešos portāls ieviesis vairākus papildu drošības pasākumus, tostarp izceļot iespēju lietotājiem bloķēt anonīmos komentārus, paplašinot ziņošanas iespējas par saņemtiem naidīgiem komentāriem.

Portāls arī piesaistījis bērnu tiešsaistes drošības ekspertu, ar ko kopā izskata un veic izmaiņas portāla drošības politikā. Tāpat tiekot izstrādāta arī informācijas vietne, kur jebkurš varēs iepazīties ar "ask.fm" lietotāju drošības mehānismiem.

Patlaban jau esot paplašināta moderatoru komanda, kas daudz ātrāk spējot atbildēt uz lietotāju sūdzībām, ko ir iespējams iesūtīt manuāli, kā arī tās tiek veidotas automātiski, ja sistēma tekstā pamana kādu aizdomīgu atslēgas vārdu.

Portālu "ask.fm" radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!