Bijušā Afganistānas karaļa Mohammada Zahiršaha sabiedrotais puštuns Hamids Karzaji sestdien nodeva jaunās pagaidu valdības vadītāja zvērestu.
ANO atbalstītā pagaidu valdība nomaina talibu režīmu, kas tika gāzts ASV vadītā militārā kampaņā. Tā darbosies sešus mēnešus.

44 gadus vecā Karzaji zvērestu pieņēma augstākās tiesas vadītāja pienākumu izpildītājs.

"Es centīšos panākt Afganistānas vienotību, mieru, labāku dzīvi mūsu tautai un valsts atjaunošanu," sacīja Karzaji zvēresta runā.

Pēc zvēresta došanas Karzaji apskāva līdzšinējo prezidentu Burhanudinu Rabani, kurš bija ANO atzītais valsts vadītājs arī talibu režīma laikā un vadīja Ziemeļu aliansi, kura piedalījās talibu režīma gāšanā. Pēc tam Karzaji pieņēma savas valdības 29 ministru zvērestu. Starp ministriem ir arī divas sievietes.

Karzaji no Afganistānā dominējošās puštunu tautas tika izraudzīts par pagaidu valdības vadītāju saskaņā ar afgāņu grupējumu vienošanos, kas tika parakstīta decembra sākumā Bonnā.

Viņa valdības uzdevums ir sākt karā izpostītās valsts atjaunošanu un sākt gatavošanos vispārējo vēlēšanu rīkošanai pēc diviem gadiem.

Valdības sastāvā ir 11 puštuni, astoņi tadžiki, pieci hazareji, trīs uzbeki un trīs citu minoritāšu pārstāvji. Etniskie tadžiki, kas dominē Ziemeļu aliansē, ieņem svarīgākos ministru amatus valdībā. Tadžiki ir aizsardzības ministrs Mohammads Kasims Fahims, iekšlietu ministrs Jūniss Kanūni un ārlietu ministrs Abdullo Abdullo.

Kad pēc pusgada beigsies pagaidu valdības termiņš, cilšu vecajo sanāksme "Loja Džirga" izraudzīs pārejas pārvaldes institūciju, kas darbosies 18 mēnešus un sagatavos vispārējās vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!