Foto: Reuters/Scanpix

Afganistāna vēlas kontroli pār drošību valstī pārņemt no starptautiskajiem spēkiem gadu ātrāk, nekā bija iepriekš plānots – jau 2013.gadā –, kā arī ASV karavīri ir jāizved no ciemiem, Afganistānas prezidents Hamids Karzajs paziņoja ceturtdien, dažas dienas pēc tam, kad amerikāņu karavīrs kādā ciematā nošāva 16 afgāņu civiliedzīvotāju.

Karzajs, Kabulā tiekoties ar ASV aizsardzības ministru Leonu Panetu, paziņoja, ka "Afganistāna ir gatava uzņemties pilnu atbildību par drošību", žurnālistus informēja Karzaja kanceleja.

"Mūsu prasība ir tāda, lai miera process tiek strauji pabeigts un atbildība tiek nodota afgāņiem," uzsvēris Karzajs.

Viņš norādījis, ka abām pusēm jāstrādā kopā tā, lai atbildības par drošību nodošana no starptautiskajiem spēkiem Afganistānas spēkiem tiktu pabeigta 2013.gadā, nevis 2014.gadā, kā tika plānots iepriekš.

Afganistānas prezidents arī vēlas, lai ASV izved savus karavīrus no ciemiem, kur viņiem ir priekšposteņi. Karzajs vēlas, lai amerikāņu karavīri tiktu nogādāti viņu bāzēs.

Komentējot Karzaja izteikumus, NATO preses sekretāre izplatīja paziņojumu , kurā teikts, ka kontroles pār drošību nodošana Afganistānas spēkiem notiks saskaņā ar alianses Lisabonas samitā 2010.gadā apstiprināto plānu, kas paredz kontroles nodošanu pabeigt 2014.gadā.

Panetas vizīte Afganistānā tiek uzskatīta par iespēju nogludināt attiecības ar valsts līderiem pēc tam, kad tās sarežģīja ASV karavīra svētdien pastrādātā 16 afgāņu ciemata civiliedzīvotāju slepkavība, kā arī Bagramas gaisa spēku bāzē februārī notikušais incidents, kad amerikāņu karavīri dedzināja musulmaņu svēto rakstu Korāna eksemplārus, kuri, visticamāk, atņemti cietumniekiem, kas tos izmantoja zīmīšu rakstīšanai citiem ieslodzītajiem.

ASV aizsardzības ministrs pēc tikšanās ar Karzaju pauda pārliecību, ka ASV un Afganistāna spēs vienoties par līgumu, kas ļaus ASV spēkiem palikt valstī arī pēc 2014.gada.

Viņš arī optimistiski izteicās par to, ka abas puses līdz NATO samitam, kas maijā notiks Čikāgā, panāks vienošanos par nakts reidiem, kas pašlaik ir lielākais klupšanas akmens līguma noslēgšanai. Afganistāna vēlas, lai NATO vadītie starptautiskie spēki pārtrauc nakts uzlidojumus nemiernieku kaujinieku grupējuma "Taleban" līderiem viņu mājās, jo tas pārkāpj ģimeņu tiesības savās mājās justies pasargātiem un tajos iet bojā civiliedzīvotāji. ASV uzsver, ka nakts reidi ir svarīgs elements cīņā pret talibu nemierniekiem.

Starptautiskie spēki jau pērn sāka nodot atbildību par drošību afgāņu rokās vairākās provincēs, bet pilnīga starptautisko spēku izvešana no Afganistānas paredzēta līdz 2014.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!