Foto: AFP/Scanpix/LETA

Otrdienas rītā pēc Latvijas laika pasauli pāršalca ziņa, ka Afganistānā likvidēts viens no pasaulē meklētākajiem teroristiem – grupējuma "Al Qaeda" līderis Aimans al Zavahiri, kurš ilgstoši bija pirms 11 gadiem nogalinātā Osamas bin Ladena "labā roka".

"Taisnīgums ir panākts un šī terorista vairs nav," savā uzrunā par Zavahiri nogalināšanu izteicās ASV prezidents Džo Baidens, kurš autorizēja uzbrukumu. Šī ir viena no pēdējo gadu skaļākajām un nozīmīgākajām operācijām, kurā nogalināts starptautiska mēroga terorists. Skaidrojam, kas bija Zavahiri, kā arī to, kur un kā tika veikta viņa likvidēšana.

Kas bija Zavahiri?


Zavahiri bija ēģiptietis un profesionāls ķirurgs, kurš mediķa grādu ieguva, studējot Kairas universitātē. Viņa tēvs bijis farmakoloģijas profesors tajā pašā augstskolā. Islāmistu aktivitātēm Zavahiri pievērsās, vēl mācoties skolā. 15 gadu vecumā viņu arestēja par to, ka viņš bijis ar likumu aizliegtās "Musulmaņu brālības" – Ēģiptes vecākās un lielākās islāmistu organizācijas – biedrs.
Savas fundamentālista gaitas viņš turpināja arī sekojošajos gados, pievienojoties grupējumam "Ēģiptes islāma džihāds". 20. gadsimta 90. gados viņš kļuva par šīs organizācijas līderi.

Zavahiri teroristiskajās gaitās par būtisku izvērtās 1998. gads, kurā viņa vadītais grupējums izveidoja formālu aliansi ar pazīstamā terorista Osamas bin Ladena vadīto "Al Qaeda". Dažus mēnešus pēc spēku apvienošanas "Al Qaeda" sarīkotos uzbrukumos ASV vēstniecībām Tanzānijā un Kenijā nogalināti tika 223 cilvēki. Vašingtona pret Zavahiri vērsa apsūdzības saistībā ar terorista lomu abos šajos uzbrukumos.

Foto: Reuters/Scanpix

2000. gadā teroristi uzspridzināja nelielu laivu pie amerikāņu militārā kuģa "USS Cole" laikā, kad tas uzpildīja degvielu ostā Jemenā. Sprādzienā dzīvību zaudēja 17 amerikāņu jūrnieki. Izmeklēšanas procesā tika noskaidrots, ka uzbrukumu plānojusi un īstenojusi "Al Qaeda". Savukārt gadu vēlāk "Al Qaeda" sarīkoja 11. septembra teroraktus, kuros bojā gāja teju 3000 cilvēku.

Bin Ladenu 2011. gadā nogalināja Pakistānā, un par teroristiskās organizācijas līderi kļuva Zavahiri.
"Slēpjoties, viņš koordinēja ar "Al-Qaeda" saistītos grupējumus (..) un aicināja un iedvesmoja uzbrukumus pret ASV," Zavahiri darbības raksturoja Baidens, kuru citē britu raidsabiedrība BBC.
Pirms viņa nogalināšanas ASV piedāvāja 25 miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu notvert Zavahiri.

Ilgstoša izlūkdienestu darba rezultāts


Kā ziņo medijs "Associated Press" (AP), ASV izlūkdienesti jau gadiem ilgi zinājuši, ka izveidots tīkls, kas palīdz Zavahiri izvairīties no Savienoto Valstu drošības spēkiem. Tomēr pirmo konkrēto informāciju par viņa tā brīža atrašanās vietu Vašingtona ieguvusi pēdējo mēnešu laikā.

Šā gada sākumā ASV amatpersonas uzzināja, ka terorista sieva, meita un viņas bērni ir pārcēlušies uz ēku Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, sacīja augsta ranga Baidena administrācijas amatpersona, kas informēja žurnālistus. Amatpersonas galu galā uzzināja, ka arī Zavahri uzturas šajā mājā.

Maijā un jūnijā Baidens vairākas reizes saņēma aktuālo izlūkošanas informāciju, kas apstiprināja Zavahiri atrašanos mājā Kabulā. Pēdējo nedēļu laikā Baidens tikās ar vairākām sava kabineta amatpersonām un augstākajām nacionālās drošības sfēras amatpersonām, lai rūpīgi izvērtētu izlūkošanas procesa rezultātus.

Galīgo jāvārdu operācijas veikšanai Baidens devis ceturtdien.

Uzbrukuma brīdī atradās uz balkona


Trieciens, ko veica CIP vadīts gaisa spēku drons, notika svētdien pulksten 6:18 pēc vietējā laika Kabulā. "Al Qaeda" līderis tobrīd atradies uz mājas balkona,sacījusi, kāda ASV amatpersona. Tieši teroristu līdera ieradums stāvēt uz sava balkona ļāva ASV viņu novērot un apstiprināt viņa identitāti, raksta "Politico".

Vēl kāda amatpersona, kurai ir informācija par šo operāciju sacīja, ka bija nepieciešamas "dažas dienas", lai apstiprinātu Zavahiri nāvi, jo šobrīd ASV neesot pārāk daudz sev pietuvināto resursu pašā Afganistānā.

Uzbrukumā tika izmantotas divas "Hellfire" raķetes, kuras tika izšautas no drona. Zavahiri ģimene atradās citā mājas daļā, kad tika veikta operācija, un tiek uzskatīts, ka neviens cits uzbrukuma laikā nav gājis bojā.

Māja, kurā atradās Zavahiri, kad viņš tika nogalināts, piederēja šobrīd Afganistānā pie varas esošā grupējuma "Taliban" augsta ranga līdera Sirajudina Hakani palīgam, ziņojusi augsta ranga izlūkdienestu amatpersona, kuru citē AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!