Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Gan ar mērķi izpatikt vēlētājiem, gan milzīgās naudas ietekmes dēļ demokrātiskajā pasaulē politiķi negribīgi un pārāk lēni atzīst faktu, ka esam karastāvoklī ar Krieviju, intervijā portālam "Delfi" savas domas pauda ievērojamais šahists un Kremļa kritiķis Garijs Kasparovs.

Lai gan Kasparovs kopš profesionālā šahista gaitu beigšanas un pievēršanās politikai biežāk pamanāms kā opozicionārs Krievijas prezidenta Vladimira Putina izvēlētajam kursam, pirms pagājušajā nedēļā Rīgā notikušās intervijas viņš atteicās runāt par Krieviju, politiku un Putinu, norādot, ka par šo tēmu jau daudz ir izteicies.

ASV dzīvojošais Kasparovs uz Rīgu atbrauca, lai vadītāju konferencē "EBIT 2019" uzstātos ar prezentāciju par tehnoloģiju un mākslīgā intelekta lomu cilvēka dzīvē – par to arī notika saruna.

Tomēr, atbildot uz jautājumiem par tehnoloģiju nonākšanu rokās, kas tās var pavērst pret cilvēci, un sankcijām kā iespējamo risinājumu nedemokrātisku režīmu ierobežošanai, opozicionārs pats pievērsās politikai un Krievijas tematikai.

Brīvā pasaule mostas ļoti lēni


"Tās palīdz, tās palīdzēja 70. un 80. gados un var palīdzēt tagad," Kasparovs atbild uz jautājumu par sankciju ietekmi uz nedemokrātiskiem režīmiem, īpaši izceļot Krieviju.

Taču atšķirībā no pagājušā gadsimta nogales mūsdienās nav iespējams kādu pilnībā atgriezt no globālā tīkla, tehnoloģijas ceļo daudz ātrāk, ierobežojumi ir mazāk stingri, nekā tiem vajadzētu būt, uzskata bijušais šahists.

Par spīti tam, izolēt sliktos režīmus ir ļoti svarīga globālās aizsardzības daļa, viņš skaidro: "Brīvajai pasaulei vajadzētu atzīt, ka mēs esam karastāvoklī – sauciet to par hibrīdkaru, jaunu Auksto karu vai vienalga kā," uzsver Kasparovs.

Taču ne visi politiķi ir gatavi atzīt šī kara esamību, cenšoties izdabāt vēlētāju noskaņojumam, viņš uzskata. "Tāpēc ir vajadzīgi valstsvīri – tādi, kas risina problēmas, nevis cenšas izpatikt vēlētājiem," skaidro Kasparovs.

Rietumu pasaule ļoti lēni atzīst faktu, ka Putinam, Ziemeļkorejai, kā arī citiem diktatoriem un teroristiem brīvā pasaule, sevišķi ASV, ir mērķis, akcentē politiķis.

"Nav nozīmes, ko tu dari, viņi nāks pēc tevis, jo tas ir veids, kā viņiem attaisnot savu tiekšanos vai turēšanos pie varas, kā pierādīt, ka viņiem ir pamatots iemesls," stāsta Kasparovs.

Tā kā ekonomika nav šo režīmu stiprā puse, tie lūkojas pēc agresīvām darbībām, viņš paskaidro: "Tas ir par fakta atzīšanu, ka mēs jau esam konfliktā un mums ir atbilstoši jārīkojas. Līdz šim mēs varam redzēt, ka brīvā pasaule mostas ļoti lēni."

Nauda runā klusi, bet spēcīgi


Finanšu resursu kustības ierobežošana ir viens no laukiem, kas var parādīt, ka par noziegumiem attiecīgajiem režīmiem būs jāmaksā, uzskata Kasparovs.

"Līdz šim es neesmu redzējis pietiekamu politisko gribu un spēku brīvajā pasaulē risināt šīs problēmas," situāciju novērtē Kasparovs.

Viņš to skaidro ar naudas milzīgo ietekmi. Atšķirībā no PSRS Putina Krievija brīvajā pasaulē dažādos veidos ir ieguldījusi milzīgas naudas summas.

"Tur ir tik daudz naudas, tik daudz naudas ir investēts, tik daudz naudas rod drošu patvērumu dažādās valstīs brīvajā pasaulē. Politiķiem šajās valstīs ir ļoti grūti ignorēt faktu, ka šī nauda runā klusi, bet spēcīgi," raksturo Kasparovs.

Viņš norāda, ka Krievijas naudu var atrast faktiski jebkur, piemērs tam ir gāzesvads "Nord Stream II" Vācijā. "Katrā valstī uz rietumiem no Maskavas, no Rīgas līdz Maiami ir Krievijā radīti dolāri, kam ir loma vietējā politikā," uzskata Kasparovs.

Jāsaprot, ka šī nauda tiek lietota slepeniem nolūkiem un rada daudzus no draudiem, ar kuriem saskaras brīvā pasaule, norāda Kasparovs. Tāpēc būtu jānovērš šī kapitāla brīva pārvietošanās no vienas vietas uz citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!