Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirmdienas vakarā tūkstošiem cilvēku izgājuši Katalonijas pilsētu ielās, protestējot pret Spānijas tiesas lēmumu liegt katalāņu separātistu līderim Kimam Torram ieņemt publiskus amatus.

Kā ziņots, Spānijas Augstākā tiesa pirmdien apstiprināja aizliegumu Katalonijas reģionālās valdības vadītājam Torram 18 mēnešus ieņemt publiskus amatus, jo priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņš nav aizvācis no sabiedriskajām ēkām katalāņu separātistu simbolus.

Torram piespriests arī 30 000 eiro liels naudassods un viņam jānodod reģiona premjera pilnvaras savam vietniekam Perem Aragonesam.

Tas varētu notikt nākamnedēļ, un sagaidāms, ka pēc amata pārņemšanas Aragoness izsludinās pirmstermiņa vēlēšanas, kas varētu notikt 2021. gada sākumā.

Pirmdienas vakarā no 500 līdz 1000 cilvēkiem pulcējās Barselonā pie reģionālā parlamenta, vēsta vietējie mediji.

Protestētāji sāka apmētāt policistus ar petardēm, atkritumu maisiņiem, akmeņiem un cūku galvām, kā arī dedzināja atkritumu tvertnes.

Ap plkst. 23 (plkst. 24 pēc Latvijas laika) protestētāji tika izklīdināti, ziņo Spānijas sabiedriskās televīzijas kanāls RTVE.

Protestētāji pieprasīja arī ieslodzīto separātistu līderu atbrīvošanu.

Eksperti bažījas, ka Spānijas tiesas spriedums var no jauna saasināt spriedzi Barselonas un Madrides attiecībās, tuvojoties trešajai gadskārtai kopš centrālās valdības neatzītā neatkarības referenduma.

Separātistu partijas spriedumu nosaukušas par "apkaunojošu uzbrukumu demokrātijai" un runas brīvībai. Separātistiem piebalso arī spāņu kreiso aprindas.

Spānijas augstākās izglītības ministrs Manuels Kasteljss tiesas spriedumu nosaucis par "provokāciju jau tā sarežģītā situācijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!